Premijer Plenković obišao Scenic Eclipse

"ŽELIMO DA SE OVAKVI BRODOVI GRADE U RIJEČKOM BRODOGRADILIŠTU"
Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u pratnji ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra turizma Garija Cappellija, obišao polarni kruzer Scenic Eclipse, najbolji luksuzni brod na svijetu prema ocjeni kritičara prošle godine. Luksuzno plovilo s čak 6 zvjezdica, u vlasništvu australske Scenic grupe, u riječku je luku uplovio ovog mjeseca, gdje će ostati sve dok se situacija s koronavirusom ne smiri.

„Tražit ćemo rješenja koja će omogućiti nastavak hrvatske brodogradnje jer je zaista bilo fascinantno vidjeti da je u onako teškim okolnostima jedan ovakav brod izgrađen u Uljaniku. Mnogi od zaposlenika brodogradilišta pridonijeli su izgradnji ovog broda, premda je on završen jednim nevjerojatnim osobnim angažmanom samog naručitelja. Cijela ideja je da se krene s daljnjim investicijama, ovaj put u 3. maju, te da se ovakvi brodovi, koji su, prema riječima kapetana, najbolje što postoji trenutačno kada je riječ o polarnim kruzerima, grade u riječkom brodogradilištu u budućnosti“, istaknuo je premijer Plenković, ustvrdivši kako su "namjere Scenic grupe i dalje vrlo čvrste i traži se rješenje kako da ti procesi na pravi način idu dalje".

Premijera Plenkovića i ministre u Rijeci je dočekao Saša Čokljat, direktor MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic, koja je naručitelj “Eclipse II”, dok ih je australski poslovni čovjek i vlasnik Scenic grupe Glen Moroney pozdravio putem video poziva iz Švicarske. Čokljat je ovom prilikom ponovno izrazio zadovoljstvo odličnom suradnjom s Vladom Republike Hrvatske koja je prepoznala značaj ovakvog projekta i dugoročnu razvojnu perspektivu koju on pruža hrvatskoj brodogradnji.

„Scenic Eclipse“ izgrađen je u pulskom brodogradilištu Uljaniku u srpnju 2019., a njegova gradnja je specifična po tome što je, u trenutku u kojem je brod bio tek napola završen, Uljanik završio u blokadi i stečaju. Scenic je tad napravio svojevrsni presedan – nije naplatio 50 milijuna eura državnih jamstava, već ih je vratio državi – zadržao je brod te nastavio gradnju vlastitim sredstvima i ljudstvom. Na brodu se nalaze čak dva helikoptera za izlete na udaljena mjesta, kao i podmornica koja može zaroniti na dubinu od 330 metara ispod površine oceana kako bi se gostima omogućio nezaboravan i jedinstven doživljaj avanture. Na svečanom krštenju u New Yorku prošle godine, kuma „Scenic Eclipsea“ bila je slavna glumica Helen Mirren.

(Rex)

Facebook komentari