Prekrasna staza Gustava Pulitzera, arhitekta Raše

TRAIL STAZA KOJA OTKRIVA LJEPOTE RUDARSKOG GRADA
Kružna staza dužine 9,6 km kreće iz najmlađeg grada u Istri, Raše, koji se smjestio u uskoj dolini na samo 2 km od mora. 

Kako stoji na opisu staze na web stranici Istra-trails, u šetnju stazom kreće se na središnjem trgu u Raši, gdje se nalazi crkva svete Barbare koja izgleda kao preokrenuti vagon za ugljen, dok je njezin zvonik poput rudarske dizalice. Upravo s ovog mjesta kreće staza prema kraju naselja prolazeći pored planski izgrađenih kuća i zgrada za potrebe života nekadašnjih rudara. Staza se spaja na staru prugu kojom se prevozio ugljen, a na kojoj se danas mogu vidjeti ostaci „crnog zlata". Put nastavlja uzbrdo prema selu Breg koji je ujedno i najviša točka staze u koje se pruža pogled prema dolini rijeke Raše. Visinska razlika je 370 metara. Dalje staza vodi prema kraju sela i kreće nizbrdo kroz šumske puteve vraćajući se u dolinu na staru prugu prolazeći pored rudnika koji je nekada bio jedan od glavnih izvora prihoda lokalnom stanovništvu. Prolazeći uz mjesto, staza vodi natrag na središnji trg. Cijela šetnja traje između 3 i 3 i pol sata.

Ova je staza dobila ime po arhitektu Gustavu Pulitzeru Finaliu koji je živio u Italiji od 1887. do 1967. Za sobom je ostavio mnoge uspješne projekte, među kojima je i realizacija rudarskog grada Raše. Rašu je projektirao tako da je spojio modernu arhitekturu i lokalne izričaje, što se vidi na razini urbanizma, arhitekture, ali i interijera zgrada. Osim arhitekturom, Pulitzer se bavio interijerima luksuznih putničkih brodova, a osim u Italiji, živio je i u Beču, Londonu i SAD-u, gdje se također nalazi njegova velika ostavština. 
(Rex/ Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari