Predstavljen Tjedan talijanske kuhinje u Puli-VIDEO

Predstavljen Tjedan talijanske kuhinje u Puli-VIDEO-112127

OD 22. DO 29. STUDENOG
Danas je u Zajednici Talijana u Puli najavljen 5. Tjedan talijanske kuhinje u svijetu koji će se odvijati od 22.- 29. studenoga 2020. godine.

Konferenciju za medije održali su predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović, direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc i u ime Udruženja obrtnika Pula Zlatko Deskar.

Tamara Brussich je u ime Zajednice Talijana, domaćina ove manifestacije zahvalila svima na dolasku te  na pomoći i suradnji pri kreiranju ove manifestacije.

„Drago mi je što će se peto izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu održati i ovdje u Puli. Naime, ovu manifestaciju organizira talijanska diplomacija na svim kontinentima i radi se o veoma važnoj inicijativi. Talijanski narod voli hranu i gastronomiju to je svima poznato. Osim toga, talijanska kuhinja podrazumijeva i način života koji je zdrav i održiv. Upravo zbog mediteranske prehrane, Italija ima najmanji broj pretilih, a sama mediteranska dijeta je pod pokroviteljstvom Unesca“ rekao je konzul Bradanini prisutnima te zahvalio organizatorima.

U ime Grada Pule prisutnima se obratio pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić koji je pozdravio prisutne u ime gradonačelnika Borisa Miletića.

„Izuzetno mi je drago što će se ova manifestacija održati u Puli. Pula i Istra su turističke destinacije s bogatom gastronomskom tradicijom prepoznatom u svijetu. Uz mnošvo vrhunskih restorana imamo i renomirane proizvođače vina i maslinovog ulja. Istra je već šestu godinu uzastopno najbolja regija po proizvodnji maslinovog ulja. „Kultura stola“ u Istri bliska je talijanskoj gastronomiji i načinu života u Italiji, stoga je ova manifestacija od iznimne važnosti za naša podneblja koja su po mnogo čemu srodna pa tako i na području gastronomije“ zaključio je Matić.

O gastronomskom dijelu programa realiziranog u suradnji s pulskim restoranima, pubovima, konobama i pizzerijama: Alighieri, Vodnjanka, Zaobilaznica, Taj, Kažun, Boccaporta, Farabuto, Grdelin, Asterix, Tivoli, Jupiter, Inforno, Lema, Barkun govorili su Sanja Cinkopan Korotaj, Renato Perc i Zlatko Deskar.

Gordana Restović se pak osvrnula na kulurni aspekt čitave manifestacije koja se odvija u povodu 100. obljetnice rođenja talijanskog redatelja Federica Fellinija.  Tako će se u  srijedu,  25. studenoga u Circolu s početkom u 11 sati održati otvorenje izložbe „Fellini e il cibo“  koju će predstaviti Dragana Sapanjoš, dok će chef Robert Perić predstaviti program „Fellini a tavola!“ u kojem će prezentirati omiljena Fellinijeva jela.

U četvrtak 26. studenoga na programu u Kinu Valli s početkom u 19:30 sati je otvorenje izložbe dio Fellinijeve „Knjige snova“, dok u 20.30 sati slijedi projekcija filma „Amarcord“ u režiji Federica Fellinija.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Grada Pule - Pola. Organizatori su Zajednica Talijana Pula, Turistička zajednica Grada Pule, Tržnica d.o.o, Pula Film Festival i Kino Valli, chef Robert Perić i Udruženje Obrtnika Pule.

(rex/foto Manuel Angelini)

Video vezan uz članak