Predstavljen projekt Heureka – spoznajom do uspjeha

VELIKO ZANIMANJE UČENIKA ZA NOVE FAKULTATIVNE PREDMETE
Prepuna velika dvorana u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu tijekom jučerašnjeg predstavljanja europskog projekta Heureka – spoznajom do uspjeha, te četiri nova fakultativna predmeta koje je ova škola uvela u ovoj školskoj godini, svjedoči o iznimnom zanimanju učenika labinske gimnazije za ove inovativne predmete i novi, kreativni pristup nastavi.  

Zahvaljujući projektu Heureka – spoznajom do uspjeha, koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Srednja škola Ivanec, kao nositelj projekta, te Srednja škola Mate Blažine, kao partner u projektu, osmislile su četiri nova, inovativna, fakultativna predmeta – Statistiku, eksperimentalnu fiziku, digitalnu kartografiju i razvoj mobilnih aplikacija, kako bi svojim učenicima ponudili suvremene i inovativne predmete, koji će poticati znatiželju učenika i njihovu kreativnost.

- Iako kurikularna reforma očito stoji, primjer naših dviju škola pokazuje kako se kroz suradnju u ovom europskom projektu može mijenjati sadašnji pristup nastavi i učenicima ponuditi suvremeni predmeti koji će im biti atraktivni i od velike koristi u njihovom budućem školovanju – istaknuo je na predstavljanju projekta prof. Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine.
    
Zainteresiranim učenicima i njihovim roditeljima na okruglom stolu o projektu je govorila mr. sc. Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec. Ona je tom prigodom posebno istaknula kako se škola uključila u provedbu projekta Heureka – spoznajom do uspjeha, kako bi svojim učenicima osigurali još kvalitetnije obrazovanje i stjecanje novih znanja i vještina koje prate suvremene trendove.

- Kod naših učenika želimo poticati kreativnost, kako bi oni bili aktivni sudionici procesa učenja kroz praktični i eksperimentalni rad. Za izvođenje nastave kroz projekt smo posebno educirali nastavnike u naše dvije škole, razvili smo praktične priručnike za nove nastavne sadržaje, a nabavili smo i opremu za kabinete, softversku podršku te druga nastavna pomagala koja će omogućiti zanimljive demonstracije i pokuse – naglasila je ravnateljica Srednje škole Ivanec na prezentaciji u Labinu.
    
- Naši su učenici pokazali izuzetno zanimanje za nove fakultativne predmete, jer su ovi nastavni sadržaji suvremeni i očito atraktivni učenicima. Ovaj projekt tako može biti i primjer dobre prakse i ostalim srednjim školama u Hrvatskoj – rekao je ravnatelj Ružić te posebno zahvalio Srednjoj školi Ivanec što je kao partnera u projektu izabrala upravo Srednju školu Labin, s kojom je već ranije realizirano nekoliko zajedničkih projekata.
    
Nove fakultativne predmete učenicima Srednje škole Mate Blažine predstavili su nastavnici ove škole, koji su zajedno s nastavnicima iz ivanečke srednje škole, te u suradnji s profesorima sa zagrebačkog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, osmislili nove nastavne sadržaje. Tako je predmet – statistika, predstavio prof. Đani Žufić, o predmetu – eksperimentalna fizika, govorio je prof. Nedeljko Mandić, predmet – digitalna kartografija, predstavila je prof. Karmen Diminić Milevoj, a predmet – razvoj mobilnih aplikacija, prof. Eler Diminić.

Ukupna vrijednost projekta Heureka – spoznajom do uspjeha je 1.338.388 kuna. (REX)
    

Facebook komentari