Predstavljen program IPARD u Pazinu

VEZAN ZA RURALNI RAZVOJ I POLJOPRIVREDU
U dvorani Spomen doma u Pazinu održana je edukativna konferencija za sektor održivog ruralnog razvoja i ekološke proizvodnje u suradnji Udruge IEP – Istarski Eko Proizvodi,  Agencije za ruralni razvoj Istre AZRRI  te Gradom Pazinom i talijanskom nevladinom Organizacijom OXFAM ITALIA koja u Hrvatskoj djeluje u sklopu Projekta SeeNet, dok su same aktivnosti radionice financirane sredstvima europskog projekta TECH.FOOD putem AZRRI-ja.
Interaktivna predavanja otvorio je Edi Ćus, pročelnik Odjela za gospodarstvo Grada Pazina, ujedno jednog od partnera Projekta SeeNet financiranog od strane MVP-a Republike Italije i sedam talijanskih regija pod vodstvom Regije Toscana. Ćus je kazao kako je veoma pozitivno da se takva edukacija organizira upravo u Pazinu, teritoriju na kojem se radi na osnivanju prvoga LAG-a u Istri (Lokalne akcijske grupe), koji se bazira upravo na javno-privatnom partnerstvu i vezuje ruralni sektor i poljorivredu, dakle od proizvođača do institucija te je stoga ovako veliki broj zainteresiranih Udruga, malih proizvođača i raznih institucija dobar temelj za daljni rad i razvoj tog segmenta.
Igor Jurčić, stručni suradnik za razvojne programe Agencije za ruralni razvoj AZRRI-ja govorio je o Mjerama 302 i 103 IPARD Program i o  osnivanje LAG-ova, lokalnih akcijskih grupa, nakon čega je otvorena diskusija u kojoj su objašnjene mogućnosti apliciranja po pojedinim sektorima u poljoprivredi, od maslinovog ulja, proizvodnje vina, do opremanja podruma i stvaranja kušaona na OPG-ima.  
Nenad Kuftić, Predsjednik Udruge IEP – Istarski eko proizvodi govorio je o ekološkoj proizvodnji u Istri te o potrebama, problemima i poteškoćama na koja nailaze sami proizvođači prehrambenih proizvoda sa naglaskom na ekološku proizvodnju voća, povrća, maslinovog ulje i vina, ali i ostalih tipičnih proizvoda istarskog teritorija  kao što je primjerice med i lavanda. Na samome kraju organizatori su kao pomoć poljoprivrednicima vezano za proljetne radove na zemlji ugostili tvrtku  Pro Eco iz Novog Marofa koja je prezentirala proizvode vezane uz ekološku zaštitu vinove loze, maslina, voća i povrća,  za što su nazočni, kojih je bilo sedamdesetak, pokazali veliki interes. (REX)               

Facebook komentari