Predstavljen najstroži paket mjera: Zatvaraju se svi kafići,svadbe se zabranjuju

MJERE STUPAJU NA SNAGU U PETAK U PONOĆ
Nakon sjednice Vlade koja se održala u podne, premijer Andrej Plenković predstavio je nove strože mjere. "Sada, pogotovo s današnjim brojevima gdje smo prvi put s preko 4000 zaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere", rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici vlade najavivši da će novi paket mjera biti predstavljen u 14 sati. "Važno je imati na umu da mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Uz to nastojat ćemo dodatnim testiranjima što bolje utvrditi trendove zaraze, nastojati održati funkcioniranje zdravstvenog sustava i pripremiti se za distribuciju cjepiva kada ono dođe u Hrvatsku i kada bude dobilo potrebna odobrenja", naglasio je Plenković.

"Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas", kaže premijer. "Možda ni ove mjere neće biti dovoljne", dodaje. "Na devet hospitaliziranih, jedna će umrijeti. Brojni koji su preboljeli i danas imaju posljedice", kaže. Apelirao je na sve da nose maske i da se ne rukuju i izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan, kao i da prozračuju prostore.

NOVE MJERE KOJE SE PRIMJENJUJU OD 28. STUDENOG
UGOSTITELJSKI OBJEKTI

  • Obustava rada ugostiteljskih objekata, osim iz skupina "hoteli" i "kampovi" koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja
  • Ugostiteljskim objektima iz skupina "restorani", "ketering objekti" i vrste kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet iz skupine "barovi" dozvoljena je priprema i dostava hrane, kao i ugostiteljskim objektima koji imaju "drive-in" uslugu
  • Dostava hrane, pod uvjetom pridržavanja svih protuepidemijskih mjera moguće je :
    • Osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti
    • Dostavom hrane iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom
    • Dostavom hrane iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe

Najveća rasprava vodila se oko ugostiteljskih objekata za čiji su rad bile ponuđene tri mogućnosti: skraćeno radno vrijeme, omogućiti im rad samo na terasama uz razmak ili ih u potpunosti zatvoriti. Restorani hranu neće moći posluživati u svojom zatvorenom prostoru, ali će ipak moći vršiti dostavu iste. Dostava će se moći vršiti od 0-24, što je promjena u odnosu na prvotne zamisli da to bude do 22 sata, odnosno u skladu s dosadašnjim radnim vremenom ugostiteljskih objekata.No iako su u Stožeru smatrali da bi se neograničenim vremenom za dostavu poticala privatna večernja i noćna okupljanja, ipak su odlučili popustiti kako bi se barem u tom dijelu olakšala situacija restoranima koji će se zatvaranjem za goste naći u velikim problemima.

OBRAZOVNI SUSTAV
Škole će, za sada, ostati po tzv. županijskom modelu odnosno odluka će biti na razni županijskih stožera.

JAVNA I PRIVATNA OKUPLJANJA

  • Zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu
  • Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba
  • Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata
  • Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5metara
  • Obustava održavanja svadbenih svečanosti
  • Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom
  • Uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera prilikom pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni
  • OBVEZA Stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina
  • Na okupljanjima koja su dopuštena za svaku prisutnu osobu MORA biti osigurano najmanje 4 metra kvadratna neto površine
  • Na ulazu u objekt u kojemu se okupljanje ili obred održava MORA biti jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu
  • Organizatori su OBAVEZNI osigurati da se prostor u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a


JAVNI PRIJEVOZ

  • U prijevoznim sredstvima popunjenost najviše 40% raspoloživih mjesta
  • Jasno istaknut najveći dopušten broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu
  • Vozači, ostali zaposlenici i putnici u javnom prometu OBAVEZNI su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske ili maske za lice na ispravan način
  • Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza NE SMIJE dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo
  • Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ravnateljstva civilne zaštite i državnog inspektorata te policijski službenici

 

PRODAVAONICE, TRGOVINE I TRGOVAČKI CENTRI

  • Na ulazu u trgovine jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem  broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru sukladno preporukama i uputama HZJZ-a te ograničen broj kupaca koji istovremeno mogu boraviti u njihovom prostoru na način da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 4 metra kvadratna neto površine
  • Za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca (sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) dodatne mjere kako u prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera
  • OBAVEZA primjene pojačanih mjera higijene i svakodnevnog čišćenja prostora uz redovito provjetravanje i dovoljan broj punktova s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te uz njih kratka obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti i na vidnim mjestima istaknute posebne mjere i preporuka HZJZ-a koje se odnose na djelatnost trgovine
  • Ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata
  • Zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati
  • Obustava rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje
  • Obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi

 

SPORT

  • Obustava sportskih natjecanja i treninga osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
  • Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidem. mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a za sve natjecatelje te nužno tehničko osoblje što osigurava organizator
  • Obustava rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara


KULTURA

  • Obustava održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove
  • Obustava izvedbi složenih glazbeno-scenskih djela koje uključuju orkestre i zborove
  • Obustava održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola
  • Zabrana konzumacija hrane i pića tijekom kino projekcija
  • Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu

 

AUTOŠKOLE

  • Teorijski dio ISKLJUČIVO "online" ili na drugi način za održavane kontakta na daljinu
  • Satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obavezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil
  • Pauza između dva kandidata MORA biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila
  • MORA se voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje

 

MISNA SLAVLJA

  • Preporuka da se misna slavlja kad god je to moguće prenose putem radio, TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte
  • Ukoliko se misno slavlje održava, onda vrijede epidem. mjere i preporuke HZJZ-a za dopuštena javna okupljanja


OBVEZE ZA POSLODAVCE

  • Zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah
  • Smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće
  • Uvesti rad od kuće, kad je to moguće s obzirom na narav posla
  • Uvesti klizno radno vrijeme, gdje je to moguće
  • Organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, gdje je to moguće
  • Smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru
  • Redovito provjetravati

 

Mjere stupaju na snagu u petak u ponoć,a biti će na snazi do 21. prosinca. Trajanje mjera može se i produžiti, ovisno o epidemiološkoj situaciji. 

(REX)

Facebook komentari