Predstavljen Fakultet informatike u Puli

UPISI SU U TIJEKU I TRAJU DO 17. RUJNA, IMA JOŠ SLOBODNIH MJESTA!
Fakultet informatike u Puli predstavio je danas na konferenciji za medije preddiplomski i diplomski studijski program informatike te mogućnosti upisa i uvjete za upis studenata u rujanskom roku 2019. godine. Prednosti studiranja i specifičnost studija predstavili su dekan Fakulteta informatike u Puli izv. prof.dr.sc. Giorgio Sinković, prodekan za nastavu i studente doc.dr.sc. Darko Etinger i voditelj stručne prakse dr.sc. Nikola Tanković. 

Preddiplomski studij informatike se izvodi u Puli od 2011. godine a Fakultet informatike u Puli  registriran je na Trgovačkom sudu u Pazinu 17. svibnja 2018. Danas se na njemu izvodi preddiplomski studij koji traje tri godine i diplomski studij koji traje dvije godine.

Na FIPU studira oko 500 studenata, a u tijeku su upisi na prvu godinu preddiplomskog studija (do 17. rujna), dok će upisi na diplomski studij biti koncem rujna i početkom listopada.

„Radi se o vrlo atraktivnom studiju deficitarne struke. Prema službenim statistikama u EU nedostaje oko pola milijuna informatičara godišnje, a procjenjuje se da ih u Hrvatskoj nedostaje preko tisuću. Na FIPU rade kompetentni mladi nastavni kadrovi i iskusni  mentori. Više od polovice nastavnika nije navršilo 40 godina, a oni stariji imaju velika iskustva u gospodarstvu“ istaknuo je dekan Fakulteta izv. prof.dr.sc. Giorgio Sinković.

„Nastavnici prate sklonosti studenata te ih tijekom studija usmjeravaju prema područjima za koje pokazuju posebne sklonosti. Završeni studenti informatike neće imati problema sa zapošljavanjem. To potvrđuje i trenutno stanje jer velik dio njih pronalazi posao i prije nego završe studije. Studijski programi prilagođavaju se i prate jednu od najbržih stopa razvoja koju ima informatičko komunikacijska tehnologija“ istaknuo je prodekan za nastavu i studente doc.dr.sc. Darko Etinger te dodao kako mladi studenti  tijekom studija stječu znanja i vještine kojima postaju konkurentni na tržištu dok nakon završetka studija postaju sposobni evoluirati i predlagati nove stvari što je od velikog značaja pošto se tehnologija i alati mijenjaju doslovno svakoga tjedna.

Voditelj stručne prakse dr.sc. Nikola Tanković objasnio je kako na studiju veći naglasak stavljaju na praksu i to u obliku konkretnih studentskih projekata primjerice izrade mobilnih i web aplikacija. Projektima se studenti motiviraju da daju osobni doprinos jer će im upravo oni koristiti cijeloga života, možda čak i pri razgovoru za posao. Tanković je zatim predstavio rezultate uspješne suradnje  u razvoju studentske prakse zajedno s desetak IT poduzeća na području Istre: „FIPU je uvijek u sklopu nastave uključivao stručnjake iz prakse u izvođenju kolegija Informatički praktikum. Odaziv organizacija je odličan te su u praksi sudjelovala poduzeća poput Infobipa, CMGC-a, IN2, Pente i DHH koji su održali predavanja i radionice, dok su studenti imali priliku otići i na stručne konferencije. Rezultati su pozitivni i imamo velike planove na tom polju, a više od 60% studenata nastavlja biti aktivno u poduzeću u kojem su izvodili praksu. U budućnosti imamo za cilj u sklopu inicijative Istra IT Land okupiti IT poduzeća s područja Istre“, zaključio je Tanković.

Za potrebe informiranja građana i budućih studenata Fakultet informatike će organizirati info punkt idućeg tjedna u centru grada Pule.

Trenutno ima još 60 slobodnih mjesta za upis redovnih i izvanrednih studenata na preddiplomski studij. Upisi na Fakultet informatike u Puli otvoreni su do 17. rujna u 15 sati, vrše se putem nacionalnog IS-a Postani student, a više informacija može se pronaći na https://fipu.unipu.hr


O studiju: Preddiplomski sveučilišni studij Informatika
Studij Informatike omogućava stjecanje širokog skupa znanja i vještina iz informatike, jednako kao i sposobnost njihove primjene na probleme u praksi. Za potrebe studija definirani su obvezni kolegiji u okviru kojih se studenti upoznaju s osnovnim temama iz različitih područja informacijskih znanosti i izborni koji pružaju priliku proširivanja znanja iz područja koja su zanimljiva studentu.

Polaganjem obveznih kolegija stvara se temeljna baza znanja koja se potom može nadograditi izbornim kolegijima koji mogu pomoći studentu da pronađe područje specijalizacije za buduću karijeru nakon diplome.

Povrh toga, studentu je na raspolaganju i obavljanje stručne prakse tj. mogućnost direktnog povezivanja s budućim poslodavcem.

Završetkom preddiplomskog studija student ima izbor nastaviti diplomski studij Informatike ili mogućnost izlaska na tržište rada gdje će mu stečene kompetencije omogućiti da se uklopi i postane punopravni član suvremenih organizacija.

Tip studija: Preddiplomski sveučilišni studij
Područje: Društvene znanosti
Polje: Informacijske i komunikacijske znanosti
Uvjeti upisa: Pravo natjecanja za upis na preddiplomski studij imaju osobe koje su završile srednju školu u trajanju od četiri godine.
Trajanje studija: Studij traje tri (3) godine (ukupno 180 ECTS). Akademska godina traje dva semestra po 30 ECTS, što ukupno daje 60 ECTS.
Akademski naziv ili stupanj koji se stječe završetkom studija: sveučilišni prvostupnik informatike.

Ishodi učenja
- poznavanje nekoliko programskih jezika: C++, Python, JavaScript, Java, R
- rad s bazama podataka - SQL, Postgres, MySQL, Oracle
- primjena osnovnih koncepata umjetne inteligncije i strojnog učenja - TensorFlow
- upravljanje poslovnim procesima - BPM, sustavi poslovne inteligencije - BI, Blockchain aplikacije
- poznavanje načina rada, arhitekture i administriranja komunikacijskih mreža
- dizajnirati i programirati računalne igre, mobilne i web aplikacije

(REx/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari