Predstavljen dvogodišnji projekt pod nazivom „Gledajte svijet našim očima“

KROZ PROJEKT SU ZAPOSLENE DVIJE VIDEĆE PRATITELJICE
U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije danas je predstavljen dvogodišnji projekt pod nazivom „Gledajte svijet našim očima“ kojeg financiraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatski zavod za zapošljavanje iz Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 475.602,80 kuna, a kroz njega su zaposlene dvije videće pratiteljice čijim je radom obuhvaćeno područje cijele Istre.

Više o projektu na konferenciji za medije govorio je predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, ujedno voditelj i koordinator projekta, Zlatko Kuftić.

Projektom „Gledajte svijet našim očima“, koji se provodio od studenog 2017. do studenog 2019. godine, korisničkoj skupini od ukupno 46 slijepih osoba u dobi od 20 do 65 godina omogućena je besplatna videća pratnja. U sklopu projekta zaposlene su dvije videće pratiteljice, jedna u Poreču i druga u Puli. Poreč je, uz Pulu, odabran budući da su ruralni dijelovi istarskog poluotoka znatno slabije prometno povezani.

Osim članova Udruge slijepih Istarske županije projekt je omogućio i ostalim članovima temeljnih Udruga Hrvatskog saveza slijepih korištenje usluga videćih pratiteljica prilikom dolaska u Hostel ERKS Premantura, a postotak takvih korisnika iznosio je 39 posto u odnosu na ukupan broj korisnika usluga videćih pratiteljica. U razdoblju od dvije godine usluge videćih pratiteljica ukupno je koristilo 46 korisnika, od kojih 61 posto s područja Istarske županije, a pruženo je godišnje više od 500 usluga po videćoj pratiteljici.

Osim pratnje koja podrazumijeva uslugu vožnje od polazišne do dolazne točke, videće pratiteljice korisnicima su bile na raspolaganju i za pratnju prilikom odlaska liječniku, kod snabdijevanja namirnicama i drugim kućnim potrepštinama te prilikom zadovoljavanja njihovih socijalizacijskih, vjerskih, kulturnih i zabavnih potreba.

Najveći postotak korisnika usluga videćih pratiteljica su osobe starosne dobi od 60 do 65 godina života.

Inače, pružanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama na području Pule, gdje je ujedno smještena najbrojnija podružnica Udruge slijepih Istarske županije, provodi se od 2013. godine, a Udruga se nedavno ponovno kandidirala na natječaj za drugu fazu provedbe projekta „Gledajte svijet našim očima“ te se ovih dana očekuju rezultati prijave.

(Rex)

Facebook komentari