Predstava za učenike srednjih škola pod nazivom “Lucijina priča”

PONEDJELJAK I UTORAK, 4. I 5. STUDENOG 2019.
Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u suradnji s udrugom Hepatos Rijeka organizira predstavu za učenike srednjih škola pod nazivom "Lucijina priča". Predstava će se održati u Domu Hrvatskih branitelja u Puli, s početkom u tri termina: ponedjeljak, 04.11.2019. g. u 10:00 h, 04.11.2019. g. u 12:00 h i utorak, 05.11.2019. g. u 10:00 h.

U predstavi „Lucijina priča“ osamnaestogodišnja Lucija prepričava događaje u posljednjoj godini svog života, koji su prethodili otkriću da je zaražena virusom hepatitisa. Nižu se događaji od početka sentimentalne veze s vršnjakom kojeg upoznaje zahvaljujući internetu, slijede događaji u kojima se pojavljuju najčešća rizična ponašanja mladih (korištenje alkohola, marihuane, teže droge, tetoviranje u nesterilnim uvjetima, nezaštićeni seksualni odnos).

Lucija je prigodni konzument alkohola i marihuane, koristi zaštitu u seksualnim odnosima, ne mijenja partnere, ali pristaje na tetoviranje u sumnjivo sterilnim uvjetima. Njeno je ponašanje, kao i kod većine mladih, „selektivno zaštitničko“, odnosno neke rizike prepoznaje i izbjegava, o drugima naprosto ne misli i nije ih svjesna. Kad saznaje da je zaražena traži liječničku pomoć, ali i skupu i neefikasnu pomoć različitih „iscjelitelja“. Prolazi kroz situacije straha, stigmatizacije, napuštanja, gubitaka.

Usprkos naoko nesretnom završetku, Lucija sazrijeva kroz ove događaje i uči napraviti kvalitetne životne izbore, kako u pogledu vlastitog zdravlja, tako i u pogledu izbora prijatelja i ljudi koji je okružuju. Predstava obiluje duhovitim prikazima odnosa, likova i situacija (3 glumca interpretiraju niz likova), osobito odnos roditelja i djece – adolescenata i tako jednu ozbiljnu i osjetljivu temu na pristupačan način približava mladima i educira ih, odnosno, nudi neke modele,  kroz zabavu.

Scenarist predstave je Branko Ružić, redatelj je Marko Dorčić, a u predstavi igraju Nikolina Vorić, Katija Sablić, Hrvoje Zubčić i Luka Liker. Trajanje predstave je 45 minuta.

Ova aktivnost je dio je projekta kojeg financira Ministarstvo zdravstva.

(REX)

Facebook komentari