Prazni stadioni (ne) utječu na pobjede domaćina

ZANIMLJIVA ANALIZA CIES-A
Studija ukazuje da su od siječnja 2015. do ožujka 2020. godine u spomenutim ligama domaće momčadi pobijedile na 44,3 posto utakmica, a poslije izbijanja pandemije i zatvaranja stadiona za gledatelje ta se brojka spustila na 42,2 posto

Istraživačka skupina u okviru Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) u svom je tjednom izvješću, objavljenom na službenoj stranici CIES-a, objavila zanimljivo istraživanje o utjecaju pandemije koronavirusa na postotak domaćih pobjeda momčadi u 63 lige širom svijeta, usporedivši ga s domaćim trijumfima istih momčadi u razdoblju prije pandemije. Studija ukazuje da su od siječnja 2015. do ožujka 2020. godine u spomenutim ligama domaće momčadi pobijedile na 44,3 posto utakmica, a poslije izbijanja pandemije i zatvaranja stadiona za gledatelje ta se brojka spustila na 42,2 posto.

U različitoj mjeri postotak pobjeda domaćina smanjio se u 41 od 63 lige u kojima se provodilo ispitivanje, a prosječna gol-razlika po utakmici smanjila se s +0,32 na +0,24. Najveći pad postotka domaćih pobjeda zabilježen je u grčkoj Super ligi (-15,1%), odnosno u austrijskoj (-15%) i njemačkoj (-14,1%) Bundesligi. S druge strane, zanimljivo je da su u švicarskoj Super ligi domaće momčadi ostvarile znatno veći postotak pobjeda u utakmicama bez prisustva publike (+ 8,5%). Kad je u pitanju HT Prva liga, postotak pobjeda domaćina u razdoblju pandemije pao je za 2,7 posto, odnosno sa 46,7 posto na 44 posto.

(rex/foto HNS)

Facebook komentari