Povjerenje potrošača u Europskoj uniji blago se poboljšava

BILJEŽI SE BLAGO POBOLJŠANJE ZBOG UBLAŽAVANJA MJERA
Povjerenje potrošača u eurozoni i Europskoj uniji blago se poboljšalo u svibnju budući da je nekoliko zemalja počelo ublažavati ograničenja uvedena kako bi se suzbila epidemija koronavirusa, pokazuju procjene Europske komisije. Preliminarni indeks povjerenja potrošača u eurozoni u svibnju je tako uvećan za 3,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, na minus 18,8 bodova. Podatak za travanj revidiran je na minus 22 boda, s prvotno procijenjenih minus 22,7 bodova, napominje se u izvješću EK, objavljenom u srijedu.

Ekonomisti su očekivali da će kliznuti još dublje u negativno područje, na minus 24 boda. Odgovarajući indeks za EU porastao je za 2,5 bodova u odnosu na travanj, na minus 19,5 bodova, pokazuje izvješće EK. Preliminarna procjena indeksa za svibanj temelji se na podacima anketa među potrošačima iz 26 zemalja članica EU-a, čime je obuhvaćeno 98,5 posto ukupne finalne osobne potrošnje. Ona za eurozonu uključuje svih 19 članica.

Iako su poboljšani u svibnju, pokazatelji za oba bloka daleko su od dugoročnih prosjeka, od minus 11,1 bod za eurozonu, odnosno minus 10,4 boda za EU, pokazuje izvješće Komisije. Europska komisija trebala bi 28. svibnja objaviti cjelovito izvješće o ekonomskoj klimi u EU i eurozoni.

(REX)

Facebook komentari