Potpisivanje ‘‘Sporazuma o suradnji’’ istarskih muzeja

ZAJEDNO NA REALIZACIJI PROJEKTA ''LJUBAV I SPOLNOST U ISTRI''
U Muzeju Lapidarium u Novigradu u utorak 9. veljače potpisan je Sporazuma o suradnji između KIM-a (Koordinacije istarskih muzeja u koju su uključeni svi muzeji hrvatskog dijela Istre odnosno Istarske županije) i muzeja iz slovenskog dijela Istre na realizaciji izložbenog projekta radnog naziva Ljubav i spolnost u Istri.

Radi se o drugoj velikoj izložbi KIM-a nakon zapaženog uspjeha izložbe ''Ki sit kilačan – o prehrani u Istri / Chisgiònfochi afamà - sull'alimentazioneinIstria''. Otvaranje izložbe predviđeno je za srpanj 2016. godine uMuzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca Arheološkog muzeja Istre.

Nakon pozdrava Jerice Ziherl u ime domaćina, prije potpisivanja sporazuma prisutne je s idejnim konceptom izložbe upoznao ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac čija je ustanova nositelj projekta. Istaknuo je da se radi o izložbi koja će kroz sva povijesna razdoblja prikazati promjene u odnosu prema intimi, tijelu, emocijama i spolnosti u Istri te istaknu da u pripremi izložbe sudjeluje oko dvadeset vanjskih suradnika sve redom priznatih stručnjaka iz svog područja: arheologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti, antropologa, proučavatelja tradicijske glazbe i književnosti te drugi.

U ime slovenskih partnera prisutnima se obratio Franco Juri direktor Pomorskog muzeja „Sergej Mašera“ iz Pirana te izrazio veselje što se nastavlja suradnja koja ima višedesetljetnu tradiciju koja će ponovno pokazati da je geografska Istra ujedinjena u prošlosti i sadašnjosti bez obzira na administrativne prepreke.

Prisutnima se obratila i predstavnica Pokrajinskog muzeja u Kopru Maša Sakara Sučević i rekla da se radi o veoma zanimljivojtemi izložbe, intrigantnoj kako za stručnjake tako i za javnost koja istovremeno može biti i jako poučna.

Potpisivanju je prisustvovao i Vladimir Torbica, pročelnik UO za kulturu Istarske županije koji je prenio pozdrave istarskog župana Valtera Flega te se složio da je kulturna suradnja uvijek bila predvodnica u očuvanju duha zajedništva bez obzira što je život u Istri često znao biti težak, višeslojan i nerazumljiv mnogima u samoj Istri i izvan Istre te da je kultura uvijek bila ta koja je prva preskočila prepreke.

Sporazum je  u ime KIM-a potpisao Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell'Istria iz Pule, Franco Juri direktor Pomorskog muzeja „Sergej Mašera“ iz Pirana i u ime direktora Pokrajinskog muzeja iz Kopra Maša Sakara Sučević.

Nakon potpisivanja Gracijano Kešac rekao je da su u realizaciju projekta uključuju i kolege iz liburnijskog dijela Istre kao i kolege iz Trsta i Zagreba te pozvao medije da prate rad na realizaciji izložbe, a zainteresirani da se uključe u rad grupe Ljubav i spolnost u Isti na Facebooku. (Rex)

Facebook komentari