Potpisan sporazum o suradnji u poljoprivredi i ruralnom razvoju

BOŠKARIN OSVOJIO VOJVODINU
U sklopu „Dana Istre u Vojvodini“, u petak, 5. studenog 2010 godine,  u klubu poslanika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Milan Antolović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu AP Vojvodine Daniel Petrović potpisali su sporazum o suradnji u poljoprivredi i ruralnom razvoju između Istarske županije i Autonomne pokrajine Vojvodine. Ovime su otvoreni putovi bliske međusobne suradnje i izmjene iskustava ovih dviju regija u područjima koji su izrazito bitni za održivi razvoj ovih regija.
Iskustva Istarske županije u provedbi različitih programa kojim se potiču gospodarske aktivnosti u ruralnom prostoru ocijenjeni su od strane vojvođanskih službi kao vrijedna osnova na koje će se Vojvodina nasloniti u kreiranju svoje ruralne politike. Na radnim panelima se otvoreno razgovaralo o teškoćama, ali i izazovima s kojima se susreću obje strane.
Poseban su interes privukla izlaganja o načinu funkcioniranja Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre i mogućnostima izravnog razvojnog kreditiranja poljoprivrednika.
Razrađeni programi AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre u zaštiti istarskog goveda i drugih izvornih pasmina s posljedičnim utjecajem na zaštitu prirode, bioraznolikost i očuvanje identiteta Istre, te strateškog programa ruralnog razvoja Istre, bili su tema drugog dijela predstavljanja. Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Graciano Prekalj posebno je istaknuo spremnost Agencije da vojvođanskim kolegama prenese iskustva i znanje, te pomogne u uvođenju LEADER pristupa, organiziranju lokalnih akcijskih grupa, stvaranju strategija ruralnog razvoja i osmišljavanju programa gospodarske reafirmacije.
Vrlo konkretan primjer provedbe ovih programa predstavljen je na temarskom „istarskom ručku“ u čijoj je glavnoj ulozi bilo istarsko govedo – Boškarin. Uz kulinarsko umjeće prof. Stanislava Poropata iz strukovne škole Poreč predstavljeno je nekoliko jela na bazi mesa istarskog goveda ali i istarskog pršuta, maslinovog ulja, kravljeg i ovčjeg sira, skute. Ponuđena su i istrska vina, malvazija, teran, merlot i muškat kao i pjenušac, koja su uzvanici sljubljivali uz pripremljena jela. Ovaj način prezentiranja regije i poljoprivrednih proizvođača osvojio je mnogobrojene vojvođanske goste te je ručak potaknuo razgovore o različitim oblicima suradnje u obostranom interesu i ovog puta su glavni istarski aduti, boškarin, pršut, vino, sir i maslinovo ulje dostojno predstavili Istru kao predvodnika modernih smjerova razvoja hrvatske poljoprivrede.  (REX)