HDZ-Postizborno triježnjenje pulske gradske uprave

TISKOVNA KONFERENCIJA PULSKOG HDZ-A
U prostorijama pulskog HDZ-a danas je održana tiskovna konferencija na temu prijedloga proračuna Grada Pule za 2010. «U odnosu na proračun grada za 2009. koji je bio predizborni, prijedlog proračuna za 2010. u iznosu od 420.127.421,00 kn mogao bi se nazvati realnijim - postizbornim  jer je donekle usklađen s prihodima( 349.820.421,00 kn) dok se preostalih 70.307.000,00 kn osigurava zaduživanjem. Naizgled, proračun za 2010. realniji je i štedljiviji od prijašnjeg proračuna, međutim unatoč opravdanom smanjenju upravnih odjela i pokušaju racionalizacije gradske uprave, pojedine pozicije proračuna ukazuju da se, za neke projekte i dalje troš stihijski i neracionalno, što u konačnici rezultira proračunom koji u idućoj godini neće osigurati nikakve značajnije promjene i pomake, a grad koji godinama stagnira, niti u projekciji proračuna za 2011. i 2012. neće biti bitno drugačiji.», navode u HDZ-u.
U cilju da donekle pokušaju izmjeniti pojedine pozicije Prijedloga proračuna i time osigurati realizaciju nekih projekata za koje drže da su ovom gradu potrebni, L. Tomičić i J. Žužić podnijeli su slijedeće amandmane: za osnivanje javne kuhinje u Puli – ukupno 500.000,00 kn, obzirom da Pula nema organiziranu ustanovu za pripremu i usluživanje hrane socijalno ugroženim osobama. Drugi amandman odnosi se na natkrivanje postojećeg gradskog teniskog terena na Bunarini (ukupno 321.150,00 kn) jer «Grad Pula, za razliku od većine drugih gradova u Istarskoj županiji , nema niti jedan natkriveni teniski teren, slijedom čega, u zimskim mjesecima, sportaši ne mogu koristiti postojeće teniske terene, te su prisiljeni odlaziti u druge gradove i općine. Postojeći gradski teniski teren na Bunarini moguće je natkriti ( tijekom zimskih mjeseci), plastificiranim montažnim pokrivalom, tzv. «balonom» koji se u ljetnim mjesecima skida.» Slijedeći amandman odnosi se na sanaciju ograde i opremanje igralima Dječjeg vrtića Pula – ukupno 300.000,00 kn «jer Dječji vrtić Veruda kojeg koristi oko 100 djece nije ograđen odgovarajućom ogradom i na tom mjestu nisu postavljena igrala za djecu.» Za palijativnu skrb ukupno traže 47.000,00 kn jer je zdravstvena zaštita ovog oblika nedostatna i nužno ju je unaprijediti. Za dopunsku materijalnu zaštitu stradalnika i učesnika Domovinskog rata – ukupno 170.000,00 kn jer takav oblik dopunske materijalne zaštite koji je za učesnike NOR-a predviđen u prijedlogu Proračuna, trebao bi biti predviđen i za učesnike Domovinskog rata koji nemaju primanja,  ili su ona ispod utvrđene osnovice.
Sredstva koja su amandmanima predložena mogu se osigurati sa pozicija koje je moguće smanjivati ili ukidati i to : intelektualne i osobne usluge ( Ured Grada) planirano u iznosu od milijun kuna; intelektualne i osobne usluge ( Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu) planirano u iznosu od 1,2 milijuna kuna; projekti « od posebnog interesa za Grad» - « Pula-non stop» planirano u iznosu od 390.000,00 kn; usluge promidžbe i informiranja (ured Grada) planirano u iznosu od milijun kuna, te provedba studije energetske učinkovitosti – javna rasvjeta (Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu) planirano u iznosu od 2.271.150,00 kn.
U svezi iznosa planiranih za intelektualne i osobne usluge, za Ured Grada i Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu, u HDZ-u drže, da se radi o neprimjereno visokim iznosima, za koju uglavnom i , kako tvrde, ne znaju na što se konkretno troše, kome se ta sredstva isplaćuju i za kakvu uslugu. Istaknuli su kako projekt Pula non –stop za koji je, kako tvrde, već potrošeno 650.000,00 kn do sada nije rezultirao značajnijim učincima u smislu osmišljavanja kulturnih zbivanja tijekom godine, stoga za njega nema nikakvog opravdanja.
« U odnosu na sve ove upitne pozicije prijedloga Proračuna, za razvoj gospodarstva planirano je samo 1.260.000,00 kn , što sasvim dovoljno govori o proračunu koji ne stimulira razvoj gospodarstva, niti stvara pretpostavke za razvoj.- ističu u HDZ-u.
Zaključno, predloženi Proračun garancija je za daljnju stagnaciju Grada Pule, nije razvojan niti nudi značajnije promjene u godini koja je pred nama, navode u HDZ-u. 
Kajfeš Zrinko je istaknuo kako se proračun Grada Pule, može okarakterizirati kao katastrofalan i istovremeno kao postizboirno triježnjenje, i oslikava vjerno stanje u kojoj se nalazi se samo gradska uprava nego nažalost i cijeli grad. «Ove 2009. godine uočljivo je da gradska uprava nije bila štedljiva, jer prenošenja sredstava iz prethodnih razdoblja u Proračunu za 2010. godinu nema, naprotiv, rastrošnost se nastavlja i u projekciji proračuna za 2011. godinu. «, istaknuo je Kajfeš. Dodao je kako Grad Pula nešto više od četvrtine proračuna odnosno 110 milijuna kuna na prihodovnoj strani popunjava zaduživanjem i prodajom prirodnih bogatstava i vlastite imovine. Napomenuo je kako 45% proračuna odlazi na tzv. «hladni pogon», što je apsolutno neprihvatljivo. (REX / Foto : M. Angelini)

Facebook komentari