Poskupljenje cijena odvoza smeća u Poreču

SDP: CIJENE MOGU I MORAJU BITI NIŽE, OOBITO ZA SAMCE, DVOČLANE OBITELJI I UMIROVLJENIKE
Rodoljub Kosić, predsjednik GO SDP-a Poreč i Goran Gašparac, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Poreča-Parenzo održali su konferenciju za novinare, na kojoj je tema bila novi cjenik odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, koji je građanima donio poskupljenje računa i do 4 puta.

Predsjednik SDP-a Poreč Rodoljub Kosić rekao je da je novi režim prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada je jedna od vrlo važnih komunalnih djelatnosti za sve naše sugrađane, te se stoga SDP Poreča uporno zalagao da postupak donošenja novog  cjenika bude maksimalno transparentan.  
Kada je SDP Poreča još prije godinu dana upozoravao da će se računi građanima povećati i do 4 puta, mnogi su nas prozivali. Znajući da će doći do velikog poskupljenja odvoza smeća, SDP Poreča je tražio da se na Gradskom vijeću povede rasprava o novom cjeniku prije njegovog prihvaćanja na Nadzornom odboru Usluge. Vladajući IDS je taj naš prijedlog odbio i nije želio uvrstiti tu točku na Dnevni red. Znao je da bi morao davati vrlo iscrpna obrazloženja na pitanja oporbenih vijećnika.
Novi cjenik donesen je tako da je gradonačelnik dao suglasnost na novi cjenik koji je predložio direktor Usluge, nakon čega je Nadzorni odbor Usluge takav cjenik i prihvatio. Sve bi to možda bilo i u redu, kada članstvo u Nadzornom odboru ne bi bilo rezervirano samo za članove s iskaznicom IDS-a. Sedmeročlani Nadzorni odbor Usluge je "sterilan" , bez ijednog člana oporbe, a jedini kompetentni član je pročelnik za komunalni sustav Grada Poreča.
"Sada imamo ovo što imamo. Računi za rujan i listopad su građanima povećani do 4 puta, a Usluga je s primjenom novog cjenika započela prije stvaranja osnovnih preduvjeta za naplatu pružene usluge. Neki od tih uvjeta nisu ispunjeni ni danas, 5 mjeseci nakon stupanja na snagu novog cjenika", zaključio je Kosić.
Rodoljub Kosić je rekao da cjelokupan cjenik usluge zbrinjavanja otpada treba revidirati, kao i raspored odvoza, te da bi, pritom, trebalo ozbiljno razmisliti o utjecaju broja članova domaćinstava na cijenu usluge. SDP je konkretno predlagao da se smanje „obračunski“ volumeni za umirovljenike i za samačka domaćinstva što je vladajući IDS glatko odbio. Prigovarali smo i na strukturu cijene koju sačinjavaju fiksni i varijabilni dijelovi. Dok na računima za vodu i struju fiksni dio iznosi do 25 posto, kod smeća je fiksni dio u odnosu na varijabilni zastupljen više od 50 posto. Grad Poreč mora bitno smanjiti fiksni dio cijene u odnosu na varijabilni, jer je i nivo usluge smanjen.
Uočili smo pritom i nelogičnosti u odvozu smeća na Poreštini – kako mogu Funtana, Vrsar, Tar i Vabriga imati planiran veći broj odvoza u odnosu na naselja Finida, Bolnica, Novo naselje i Kukci? To su neki čudni kriteriji, ustvrdio je Kosić.

Vijećnik SDP-a Goran Gašparac rekao je da cijena za odvoz smeća može biti niža tako da se samcima i dvočlanim obiteljima ponudi manji spremnik, primjerice od 30 litara, a ne od 60 litara koji im je dodijelila Usluga. Tročlanim i četveročlanim obiteljima treba ponuditi spremnik od 60, a ne 120 litara koji su im preporučili u Usluzi. Tako bi se sadašnja (nova) cijena mogla prepoloviti, smatra vijećnik, a nekim bi domaćinstvima računi bili i niži od dosadašnjeg (starog) obračuna.
    
Predsjednik SDP-a Poreč, Rodoljub Kosić je na kraju svojim sugrađanima dao savjete: „Intenzivno tražite posude za selektiranje korisnog otpada, maksimalno selektirajte sav korisni otpad i inzistirajte na čipiranju kanti jer ćete samo tako racionalno iskoristiti uslugu odvoz smeća.“ (REX)

Facebook komentari