Posjetite Teraboto na Danima mladog maslinovog ulja

NE PROPUSTITE KUŠATI VRHUNSKA VINA TERABOTO
Vodnjan slavi mlado maslinovo ulje i donosi svake godine jednu posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. „Dane mladog maslinovog ulja“ prepoznaju i njezini partneri i prijatelji iz Hrvatske i šire. Na 15. danima mladog maslinovog ulja predstavit će se i Teraboto maslinova ulja i vina.

Kušajte Teraboto mlada ekstradjevičanska maslinova ulja sorte busa, carbonaza i selekcija 9 različitih sorti: bosa, carbonaza, biancera, žižolera, lecino, pendolino, ascolana i frantoio, te Teraboto vina: malvazija istarska, merlot, teran i muškat žuti.

Vina i ulja od 2003. godine nose ime Teraboto koje je dobilo ime po toponimu parcele na kojoj se nalazi 3,5 ha vinograda. Vinograd je smješten na sjeveru Vodnjana, kilometar od centra s pogledom prema Brijunima i Vodnjanu. Krase ga 4 višestoljetna kažuna koje rado posjećuju turisti tijekom vinskih tura.

Kreirajte svoje poklon pakete
Bliži se kraj godine, vrijeme blagdana i darivanja .
Teraboto je za Vas pripremio Božićnu ponudu Teraboto vina i ulja. Svi poklon paketi pripremljeni su od autohtonih proizvoda malih lokalnih proizvođača. Prema vlastitim željama možete mijenjati kombinacije proizvoda u paketima, ambalažu poklon paketa kao i vrstu vina.
Na Danima mladog maslinovog ulja osigurajte svoje poklone i složite si pakete po želji na licu mjesta.

Redakcija Regional Expressa posjetila je štand Teraboto te Vam iz prve ruke donosimo recenzije.
Vodnjanski kraj je već stoljećima poznat po kvalitetnom maslinovom ulju, ali u posljednje vrijeme zabilježeni su kvalitetni pomaci i u vinogradarstvu i vinarstvu. Tako se vinarija Pereša- Vitasović ozbiljno počela baviti vinom krajem prošlog stoljeća stupanjem u brak Daria i Izabele.Do tada su obje obitelji proizvodile vino za svoje potrebe. Naime, većina vodnjanskih obitelji stoljećima radi grožđe i vino za svoje potrebe, a podrum od Agroprodukta dugi niz godina predstavljao je oslonac u vinarstvu ovog kraja.
Danas bi Vam predstavili Merlot Teraboto iz berbe 2018. godine kojeg radi vinarija Pereša – Vitasović. Grožđe za ovo vino raslo je na mikrolokaciji Teraboto koje se nalazi sjeverno od Vodnjana uz istarski Y u neposrednoj blizini čvora Vodnjan sjever. Vinarija Pereša – Vitasović trenutno obrađuje 3 hektara vinograda, od čega 0,6 hektara otpada na merlot. Osim merlota, uzgajaju još i malvaziju, teran i muškat žuti, a pokušavaju probno raditi i poznato vodnjansko vino „Vin de rossa“.
Merlot je vrsta vina koja ima lijepu rubin crvenu boju s ljubičastim rubovima što odaje mladost i lepršavost vina. Bistro je i djelomično gusto, miris mu je ugodan i fin te se dosta brzo otvara na nosu pri čemu prvo dolaze note maline i borovnice pomiješane s notom suhih brusnica, a onda se nastavlja nota kave pa čak i malo mliječne čokolade.

Mi smo ostali oduševljeni teksturom, okusom i mirisom protkanim od niza nota koje ostavljaju bez teksta. Budući da je riječima teško dočarati miris i okus, a o ukusima se ne raspravlja, prepuštamo Vama da kušate i da se sami uvjerite u kvalitetu.

(REX)

Facebook komentari