Posjetili smo restoran Gladiator’s u neposrednoj blizini Arene

Posjetili smo restoran Gladiator’s u neposrednoj blizini Arene-111588

DONOSIMO VAM DAŠAK KINESKE, MEKSIČKE I AMERIČKE KUHINJE
Restoran Gladiators donio je dašak inovativnosti u naš grad. Popularna jela iz raznih dijelova svijeta od sada možete pronaći na jednom mjestu. Spoj raznih kuhinja predstavlja savršenu destinaciju za sve gurmane koji uživaju u hrani i  one koji su spremi isprobati specifična jela iz raznih dijelova svijeta.
Zaintrigirani jelima svjetskih kuhinja odlučili smo se posjetiti restoran Gladiator's kako bi isprobali delicije koji se po prvi puta mogu naći u Puli .

SPOJ TRADICIJE, MODERNOSTI I INOVATIVNOSTI
Pri samom dolasku ispred restorana oduševila nas je terasa koja se u potpunosti uklopila s okruženjem. Eksterijer na drvenom podestu s drvenim stolovima ukrašena biljnim svijetom predstavlja pravu malu oazu mira. Spoj tradicionalnog i modernog uređenja u kojem prevladavaju svijetli tonovi, drveni elementi i komponente značajne za Pulu čine interijer ugodnim za boravak.

Ono zbog čega smo prvenstveno odlučili posjetiti Gladiator's je njihov jelovnik u kojem se očituje moderan zaokret u ponudi pa krenimo s gastro dijelom.

Budući da nam je ponuda restorana velika nepoznanica, upitali smo gostoljubivog konobara da nam pozove kuhara kako bi nam detaljno objasnio jela i sastojke. Nedugo nakon našeg upita iz kuhinje nam je došla vlasnica restorana Dragana koja nam je s velikim oduševljenjem odlučila pomoći. Za početak nam je objasnila kako u ponudi imaju razna jela iz azijske, meksičke i američke kuhinje. Na sam spomen Azijske i Meksičke kuhinje prva asocijacija koja nam je pala na pamet je ljutina, na što nam je vlasnica objasnila kako s ljutinom balansiraju jer „Teško je prezentirati građanima Pule njihovu razinu ljutine. Da se azijska hrana nudi kao kod njih, teško da bi to netko mogao jesti. Iz iskustva govorim jer pri svom posjeti Tajlandu trebalo mi je više od 10 dana da se priviknem na tu ljutinu i da uživam u svim okusima. No svakako , po želji dodatno zaljutimo jelo „

OD PREDJELA DO DESERTA
Budući da je vlasnica restorana zadužena za osmišljavanje jelovnika, svoju odluku o izboru hrane prepustili smo upravo njoj. Budući da se većina građana kao i mi nikada nije susrelo s većinom jela s jelovnika, odlučili smo vam prezentirati neke od njih koje smo kušali.

Za početak smo probali japansku gustu juhu odnosno Japanski remen koji obiluje vitaminima. Kako nam je vlasnica rekla, Remen juha se kuha 7-8 sati s kostima u koju ide puno povrća, a posjetitelj ima mogućnost izbora mesa (pileći/svinjeći).  Juha nas je oduševila, okusi su iznimno skladni, a porcija i više nego dovoljna za predjelo. Budući da nam je japanska juha razbila predrasude prema japanskoj kuhinji upitali smo Draganu da nam izdvoji jela koja bi preporučila iz japanske kuhinje. „Za početak bih izdvojila Gyoze odnosno ručno punjena tjestenina sa svinjetinom ,kupusom, mladim lukom, mrkvom i đumbirom začinjenom umakom te Baozi odnosno okruglice punjene svinjskim mesom, đumbirom i mladim lukom , a pripremaju se na pari.„ Primijetili smo kako Baozi dolazi u slanoj i slatkoj varijanti, a kombinacije u slatkoj varijanti su nas ostavile bez daha. Nutella, lješnjak, šumsko voće i karamela ili marmelada od borovnice, orasi i bijela čokolada, tko bi tome mogao odoljeti?

No, vratimo se mi glavnom jelu. Kako smo krenuli s azijskom kuhinjom, odlučili smo ići jednu po jednu kuhinju. Nešto što je jako slično jelu iz naše kuhinje je Katsu piletina. Jelo podsjeća na našu pohanu piletinu, no značajnu razliku predstavljaju Panco prezle koje daju posebnu hrskavost samom fileu. Uz piletinu nam je prilog bila riža i fantastični Tonkatsu umak koji nas je jednostavno ostavio bez riječi.

Najpoznatije azijsko jelo kod nas zasigurno je Wok kojeg ne trebamo previše objašnjavati. Za wok možete birati između rižinih i pšeničnih rezanaca te između čak četiri vrste nadjeva. Reći ćemo samo da se imate izbora između četiri pileća woka, tri goveđa, tri vrste s kozicama i dvije vrste vege woka.

Posjedanje jelo iz azijske kuhinje koje je bogato raznim okusima je Yakitori . Yakitori su japanski ražnjići od piletine omotani u pancetu i preliveni s Yakitori umakom i sezamom. Umak predstavlja rapsodiju okusa koji su toliko pomiješani da ih je teško razaznati, a toliko ukusni i skladni. Soja, med, češnjak i đumbir samo su neki od sastojaka koji čine balans između sva četiri okusa: slatko, ljuto, kiselo i slano. Ono što nas je dojmilo kod umaka je to što je „sticky“ odnosno slatkasto karamelizirani umak. Nešto što je teško riječima opisati, ali zasigurno je vrijedno probati. Uz ražnjiće prilog su chilli krumpirići ili riža.

Nakon azijske hrane na redu je meksička s kojom su građani dobro upoznati.Tko ne voli pojesti dobre Tacose ili Quesadille?  Tacosi punjeni sirom, kukuruzom, paprikom, salatom, umakom po izboru i mesom po izboru zasigurno su jelo s kojim ne možete pogriješiti. Piletina, kozice ili Vege, ljuti ili blagi umak, izbor je na vama. Quesadillas su nas naprosto ostavile bez daha. No krenimo redom, Quesadillas su tortilje punjene toplim sirom, džemom od luka, kukuruzom, grahom, umakom po izboru i mesom po izboru. Između Chilli con carne, pulled chicken i pulled pork odlučili smo se za svinjetinu. Budući da nismo ljubitelji svinjetine odlučili smo se dati joj tko zna koju šansu. Nakon kušanja jednostavno smo ostali bez teksta okusom, teksturom i kombinacijom sastojaka.

Najzastupljenija kuhinja kod nas zasigurno je američka, a od cijelog izbora odlučili smo se na Gladiator's burger i krilca. S krilcima su svi dobro upoznati , te bi samo naglasili kako dolaze u tri varijante: u blagoj (vrhnje), u soya umaku s medom te u ljutoj varijanti (buffalo).

Šećer na kraju , koji nas je iskreno iznenadio je Gladiator's burger. Moramo priznati da smo na sam spomen burgera imali u glavi „Od svega burger?“. No, naglašavamo kako ovo nije običan burger, ovaj burger je s umakom od više vrsta sira i ljubičastim karameliziranim lukom koji se kuha u teranu. Gladiator's burger sastoji se od 200 grama pljeskavice koja je 100% od junećeg mesa. Kako vlasnica ističe "Mi se ne baziramo na meso već na svoj domaći umak od sira koji se sastoji od goude ,cheddar sira i tajnih sastojaka koji se rade na licu mjesta kako bi se topao prelio preko mesa .“ Ono što uz meso, kisele krastavce, umak od sira i pršut ovaj burger izdvaja od drugih je karamelizirani ljubičasti luk koji se „krčka“ u teranu. Priznajemo, kombinacija za polizati prste!

Ako tražite mjesto za uživanje u vrhunskoj hrani koja vam nudi delicije iz raznih kuhinja svijeta, posjetite Gladiator's. Vjerujte nam, nećete požaliti.

(REX/L.Agičić/Foto: Manuel Angelini)