Porod uz doulu, da ili ne?

DONOSIMO RAZGOVOR S DOULOM JELENOM BOŽAC
Sve se više u javnosti govori o porođaju kod kuće, ali i o alternativnim oblicima porođaja. Tako se danas mnoge žene odlučuju na porod u vodi, porod u drugačijem položaju od uobičajenog, ali i na porod kod kuće. Regional Express se pozabavio temom Doula o kojima se danas u Hrvatskoj sve više priča, a ovih se dana u Istri obilježava i Svjetski tjedan doula. Doule se zalažu da majke imaju pravo na izbor načina porođaja, a njihova je glavna zadaća i uloga podrška i pomoć prije, tijekom i nakon poroda. Iskustva su vrlo pozitivna, a o svemu smo porazgovarali s Jelenom Božac dipl. psihologinja, prof. – Paramanadoula.

- Za početak nam recite tko su Doule i koja je njihova uloga prije, tijekom i poslije porođaja?
Doule pružaju emocionalnu, psihološku i praktičnu potporu ženama tijekom trudnoće, poroda i nakon poroda te u periodu babinja. One su najčešće i same majke tako da su osobno prošle kroz ta iskustva pa znaju iz prve ruke koje su to potrebe žene koja je trudna, koje su potrebe žene koja rađa i što je to što joj može olakšati i uljepšati taj period. Osim iz vlastitog iskustva, doule iz Hrvatske udruge doula su educirane na međunarodno priznatim i poznatim edukacijama - DONA international i Paramana doula. 


- Može li doula zamijeniti medicinsko osoblje?
Doula ne može zamijeniti medicinsko osoblje - ni u kom slučaju! Doule su nemedicinski educirane - iako postoje doule koje su medicinski djelatnici no u svojoj ulozi doule ne djeluju medicinski. Dakle - doule ne izvode nikakve medicinske postupke. One daju onu vrstu potpore koju bi u idealnom slučaju mogla dati i majka. Čvrst oslonac, podrška i netko tko je prošao kroz to. 


- Koje su dobrobiti angažiranja doule?
Dobrobiti angažiranja doule su brojne. Osnovno je što je doula kontinuirana podrška. Temelj podrške je odnos koji se tijekom trudnoće razvije između žene i njene doule. Tako da se do trenutka poroda doula dobro upozna s načinima na koji žena reagira u boli i stresu i kako joj se može pomoći u takvim situacijama. Doula je tu za ženu kad god joj je podrška potrebna. Nema smjenu koja završava nego ostaje uz ženu do kraja poroda.

Brojne znanstvene studije pokazale su da prisutnost doule na porodu:
• dovodi da skraćenja trudova i manje komplikacija
• smanjuje negativne osjećaje o porodu
• smanjuje potrebu za dripom, vakuumom i carskim rezom
• smanjuje broj zahtjeva za lijekovima protiv boli i epiduralnom anestezijom
Istraživanja su pokazala da se roditelji koji su imali potporu:
• osjećaju sigurnije i zbrinutije
• bolje prilagođavaju novim obiteljskim uvjetima
• imaju više uspjeha u dojenju
• imaju veće samopouzdanje
• manje obolijevaju od postporođajne depresije


- Zalaže li se udruga doula za porođaj kod kuće i tko majci u tom slučaju pomaže pri porodu, babica ili doula?
Doula podržava ženu u njenim izborima u porodu. Bio to porod u rodilištu, kući za porode ili kod kuće. Žena donosi odluke o svom porodu a doula je tu da ju podrži. Kod poroda kod kuće, kao i na drugim mjestima poroda sve medicinske postupke provode medicinski djelatnici - odnosno liječnici i primalje (babice). 
Udruga se zalaže za pravo izbora žene da rodi gdje, uz koga i u kojem položaju želi. To i jesu prava žene u porodu podržana i zakonski na razini Europske unije.


- Od kada udruga postoji i koliko parova (majki) je do sada koristilo Vaše usluge, Kakva su iskustva korisnica?
Doule u Hrvatskoj djeluju desetak godina. Isprva samostalno no pojavom sve većeg broja doula, a time i zainteresiranosti za nas, osjetile smo potrebu organizirati se i predstaviti široj javnosti. Zato je 2013. osnovano Hrvatsko udruženje doula, neprofitna organizacija sa sjedištem u Zagrebu i članstvom diljem Hrvatske. Majke i parovi koji su koristili usluge doula, što članica što onih koje nisu članice udruge, broje se u stotinama. Većina povratnih informacija koje dobijamo su vrlo pozitivne. I zaista potvrđuju ono što kaže i znanost - da su porodi uz doule lakši, brži, s manjom potrebom za medicinskim intervencijama i pozitivno su doživljeni. Porod je nepredvidljiv pa tako i nisu sva iskustva poroda lijepa, no čak su i porođaji u kojima je potrebno medicinski intervenirati lakši ukoliko imate dobru podršku.


- Često se može pročitati negativne kritike o porođaju kod kuće, kakva su Vaša iskustva?
Negativne kritike o porođaju kod kuće čujemo uglavnom radi straha koji ljudi imaju i to je za razumjeti jer porod kod kuće u Hrvatskoj u zadnjih 40-ak i više godina nije uobičajen. Što se tiče naših iskustava, osobno sam rodila kod kuće i imam vrlo pozitivno iskustvo tog poroda. Prisutvovala sam na porodima kod kuće u ulozi doule, i sva su iskustva bila lijepa. Svi porodi na kojima sam bila započeli su i završili kod kuće, u toploj i mirnoj, intimnoj atmosferi. To su bili obiteljski događaji koji su svima, pa i onima koji su prije samog poroda imali sumnje i strahove, bili vrlo pozitivna iskustva. Ponekad porodi moraju biti prebačeni u rodilište radi raznih razloga - no takvih iskustava u svojoj praksi nemam. 
Ono što bih naglasila jest da je porod kod kuće na koji doule dolaze, uvijek uz stručno medicinsko osoblje - educirane primalje koje pristaju na prisustvovanje porodu kod kuće samo u slučajevima urednih trudnoća, a na znakove da će biti potrebne intervencije, porod se dovršava u rodilištu. 


- Da li je porođaj kod kuće za svakoga ili biste nekim parovima savjetovali da se odluče na klasični porod u rodilištu?
Porod kod kuće naravno nije za svakoga. On ustvari i nije mogućnost koja se nudi ženama u Hrvatskoj za razliku od susjednih zemalja - Slovenije, Italije, Austrije, pa čak i Srbije. On je za one koji imaju sve preduvjete za takav porod i koji ga žele. Da bi se porod odvijao prirodno i neometano, ključno je da se žena osjeća sigurno. Ukoliko se žena koja rađa kod kuće ne osjeća sigurno - tada takav porod definitivno nije dobar izbor. 

- Imate li negativnih iskustava i koje su opasnosti ili negativne strane Vaših metoda, ako ih ima?
Metode koje koristimo u našem radu - a to su razumijevanje i prihvaćanje ženinih potreba i emocija u trudnoći, porodu i nakon poroda. Metode olakšavanja porodne boli i olakšavanje prolaženja kroz porod i ranu prilagodbu na izazove majčinstva. Sve te metode zaista nemaju negativne strane. Negativnih iskustava može biti - i takvih je bilo - u kojima žena nije imala očekivan ili željen način poroda pa može osjećati nezadovoljstvo iskustvom poroda.
(REX/Razgovarala i pripremila: Doris Floričić)
 

Facebook komentari