Poreč: promocija vodiča ISTRA GOURMET 2017/2018

Poreč: promocija vodiča ISTRA GOURMET 2017/2018-79725

DODIJELJENA PRIZNANJA NAJZASLUŽNIJIM RESTORANIMA I KONOBAMA ISTRE
U četvrtak, 13. srpnja 2017., u raskošnoj villi Polesini Turistička zajednica Istarske županije održala je svečanu promociju najpoznatijeg eno-gastro vodiča Istra Gourmet na kojem su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, autor projekta Istra Gourmet Franko Lukež, nagrađeni ugostitelji te predstavnici medija.

Uoči same dodjele, nazočnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, koja je, nakon upućenih čestitke ugostiteljima, podsjetila da gastronomija zauzima vrlo visoko mjesto pri odabiru destinacije za odmor, te je prema istraživanjima, ona na četvrtom mjestu po motivaciji dolaska, a ima tendenciju rasta. Brendiranje istarskih mjesta po nekoj autentičnoj namirnici poput: tartufa, pršuta, kobasica, šparuga, srdela, sira, maslinovog ulja, vinu itd., valorizacija tipičnih namirnica i jela, brojne gourmet manifestacije diljem Istre, jačaju Istru kao kvalitetnu gourmet destinaciju, a jedan od neizbježnih sredstva promocije je zasigurno vodič Istra Gourmet.

Direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević, koji je prezentirao međunarodne vodiče, istaknuo je da je Gourmet je jedan od ključnih i najsloženijih turističkih proizvoda Istre na kojem se sustavno radi već više od dva desetljeća. Njegovim razvojem kreirana je jedna od mjera koja je omogućila revitalizaciju istarskog zaleđa (koja se i dan danas razvija) te diversifikaciju turističke ponude koja je uvelike utjecala na produženje turističke sezone. Istaknuo je i to da je Istra u razdoblju od 2000. do 2009. godine pokazala izuzetnu kreativnost  inovatinvost i sposobnost revalorizacije istarskih autohtonih proizvoda,  međutim, naglasio je da pred nama stoje novi izazovi, jer prema međunarodnim stručnjacima i specijalistima iz sektora eno gastronomije, od Istre se u narednim godinama očekuje da napravi novi pomak i da dokaže da spada među najbolje svjetske gourmet regije u svijetu. 

O izdanju vodiča 2017/1018 govorio je autor projekta i gourmet kritičar Franko Lukež koji je akcentirao da ove godine vodič nije bitno različit od onog koji je na tržište došao  godinu dana prije njega, kao što se ni taj, lanjski, nije bitnije razlikovao od svog prethodnika. Naglasio je da se istarska gastronomska scena posljednjih godina sporo mijenja; kao da je nestalo onog entuzijazma, strasti i inovativnosti kojeg  su nametali restorani i konobe otvoreni prvih deset godina ovog stoljeća, većina kojih je i danas na TOP pozicijama. No, uz sve, ovogodišnje, teškoće – među kojima, drži, da je nedostatak kvalitetnog kadra ona najveća  -  u novom su vodiču istaknuti pozitivni primjeri  koji  daju nadu i navješćuju dinamičniji razvoj istarske gastronomske scene i ponovno vraćanje  Istre na poziciju gastronomske lider regije.  Dodao je da su nastojanja  tzv. velikih hotelskih kuća u orijentaciji ka kvalitetnoj gourmet ponudi hvalevrijedna te spomenuo da je Maistra tom žanru prilagodila Brasserie Adriatic u Rovinju, a Valamar restoran Spinnaker u Poreču. Napomeno je također da ni „mali“  ne miruju te spomenuo boutique hotel Rivalmare u Novigradu i labinski hotel Peteani, koji, od samog otvaranja, pokazuju da će im vrhunska kuhinja biti važan adut u budućem poslovanju. Da se ipak može drukčije i da inovativnost i kreativnost nisu sasvim odumrli rekao je da dokazuju novootvorena konoba Drugi peron u Cerovlju i Wine i food bar Fora Le Porte u Poreču, a u rubriku 'Oni koji obećavaju' istaknuo da bi mogli svrstati novootvoreni restoran Sopravento u marini  Pomer kao i restoran Ville Katalyma u Pilkovićima kod Kanfanara te zaključio da 'ovi, talentirani, mladi vlasnici na dobrom su putu, počeci su im znalački promišljeni  a nadam se će jednako uspješni biti i u prevladavanju teškoća koje ih očekuju'.

U ovogodišnjem izdanju nagrađeno je sedam ugostitelja iz kategorije birani restorani, a to su abecednim redom: Čok i Damir&Ornella iz Novigrada, Pergola iz Zambratije, San Rocco iz Brtonigle, Sv. Nikola iz Poreča, Villa Meneghetti iz Bala i Zigante iz Livada, dok je u kategoriji biranih konoba uvršteno četiri objekata, a to su abecednim redom: Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola te Buščina iz Umaga. Uz istarski vodič, prezentirani su i međunarodni: Gault Millau 2017, L'Espresso - I Ristoranti d'Italia 2017 te vodič A Tavola Con Le Venezie 2017, u kojima je uvršteno sveukupno 46 istarskih objekata.

(REX)