Policija u ponedjeljak kontrolira korištenje pojasa i mobitela

PONEDJELJAK, 28. RUJNA OD 9 DO 14 SATI
Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje u prometu, Postaja prometne policije Pula će u ponedjeljak, 28. rujna od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Nezakonita uporaba mobitela za vrijeme vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa''.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U prvih osam mjeseci ove godine djelatnici Postaje prometne policije Pula utvrdili su ukupno 10.026 prekršaja, od kojih:

- 1.406 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 9% više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine
- 1.939 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 33% više nego u istom razdoblju 2019. godine.

 Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

(rex)      

Facebook komentari