Policija će po Istri provoditi ‘Program prometne kulture za najmlađe’

PREVENTIVNI PROGRAM
Policija obavještava da će se tijekom slijedećeg tjedna na području Istre provoditi ''Program prometne kulture za najmlađe''. Riječ je o preventivnoj akciji koja se provodi u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima, među kojima su Policijska uprava istarska i nadležne policijske postaje, OŠ Poreč, OŠ Vazmoslav Gržalja u Buzetu, OŠ Rovinj, OŠ Mate Demarina u Medulinu i OŠ Matije Vlačića u Labinu te nadležna društva crvenog križa i nadležna vatrogasna društva.

Program prometne kulture za najmlađe

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se  u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: Policijskom upravom istarskom, nadležnim policijskim postajama, OŠ Poreč, OŠ Vazmoslav Gržalja, Buzet, OŠ Rovinj, OŠ Mate Demarina, Medulin i OŠ Matije Vlačića Labin, te nadležnim društvima Crvenog križa i nadležnim Vatrogasnim društvima od 09.10.2017. do 13.10.2017. prema sljedećem rasporedu:        
        
Termin    Osnovna škola    Vrijeme manifestacije
09.10.2017.     OŠ Poreč (na školskom igralištu)    11:00 sati
10.10.2017.     OŠ Vazmoslav Gražalja, Buzet (na igralištu srednje škole)    10:00 sati
11.10.2017.     OŠ Vladimira Nazora, Rovinj (na Trgu Maršala Tita)    11:00 sati
12.10.2017.     OŠ Mate Demarina, Medulin (na školskom igralištu)    10:00 sati
13.10.2017.     OŠ Matije Vlačića, Labin (na školskom igralištu)    10:30 sati


Centralna manifestacija održat će se u OŠ Mate Demarina, Medulin dana 12.10.2017. u 10:00 sati

O programu

„Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 30.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih i područnih škola. Ove školske godine program se prvi puta provodi u školama Istarske županije.

Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Posljednje dvije godine edukacijama se svakodnevno pridružuju lokalne organizacije Crvenog križa i Vatrogasnih društava, pa djeca tijekom obuke imaju priliku proći radionice „Osnove prve pomoći“ i „Zaštita od požara za djecu“. Prošle školske godine u preventivne edukacije za djecu uključio se i Hrvatski centar za razminiranje, na područjima zagađenima minama.


Po provedenoj obuci polaznici dobivaju vozačke dozvole koje im simbolično dijele predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.
Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.
Program je do sada podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, jedinica lokalne i regionalne samouprave, a isti je afirmiran i od strane Fakulteta prometnih znanosti, te pedagoške struke.
REX

Facebook komentari