Pogledajte što sprema još jedan odličan Indirekt festival 2018

REGIJA JE I DALJE ŽARIŠTE ODLIČNE GLAZBE
Festival koji je u svojim ranim počecima otkrivao bendove poput Lovely Quinces, Stray Dogg, Side Project, Jonathan, Ti, Punčke...i ove godine donosi najintrigantnija nepoznata imena nezavisne glazbene scene. Nakon uspješnog jesenskog Indirekta u Beogradu koji je okrunjen Showcase festivalom, organizatori s ponosom najavljuju 6. ljetni Indirekt Music & Art festival. U Savudriji, u Kampu Veli Jože kod Umaga, od 7.-10 lipnja čekaju vas brojna iznenađenja.

INDIREKT FESTIVAL 2018. (https://www.facebook.com/events/2033056350292220/)
Da, već šestu godinu zaredom ova umaška ekipa uspješno zaobilazi mainstream i odaje počast indie – nezavisnoj glazbi i umjetnosti, kojoj u fokusu nije novčana zarada, već ona duboko duhovna. Ako ste mislili da je takvo što nemoguće, onda još niste bili na Indirekt festivalu – festivalu koji ne samo da nema klasičnu publiku, nego je publika ujedno i izvođač, a izvođač je publika. Zbunjeni? Nemojte biti.
 
Poanta je da granica nema, one ne postoje, a i one postojeće uspješno rušimo. Zašto? Zato što samo tako umjetnost može postići svoj puni potencijal, te samo tako Indirekt festival može ispuniti svoju zadaću – pružiti posjetiteljima i izvođačima jedinstveni festivalski događaj. Stoga – vrijeme je da vam predstavimo prvi val ovogodišnjeg line upa.

TUS NUA, SVEMIRKO, DOGS IN KAVALA, JUNE I IVICA

Kada te svi proglase glazbenim iznenađenjem godine, ostaneš pomalo i sam iznenađen – dogodilo se to i zagrebačkom tročlanom sastavu Tus Nua, koji je svojim prvijencem Horizons pokorio domaću glazbenu scenu. Svoje studijsko izdanje Jordi Ilić, Jelena Božić i Matea Milevoj najavile su singlovima “Matches” i “Geysir”, a ako još slučajno niste – njihov najhvaljeniji album 2017. godine, možete poslušati na Bandcampu. Pjesma „Fight“ im je u eteru KEXP-ja proglašena pjesmom dana, a odnedavno su postale i dio glazbene etikete iz Seattlea Weltraum-Wal Records. Cure su uspjele detalje svakodnevnog života pretočiti u atmosferičnu glazbu kratkih tekstova, dvojakih značenja, koja vas vodi na putovanje koje se može iskusiti na nebrojeno mnogo načina.

Svemirko je doslovno ono što mu i ime kaže – van ovog svijeta, van svake serije, van svakog planeta. Da, kultni je to projekt Marka Vukovića, koji je toliko svemirski da te ne može ostaviti ravnodušnim.  Indirekt je prepoznao Svemirka dok je još nastupao kao  Kimekai i Nikonar, a kao jedan i drugi nastupao je na pozornicama Indirekta u Beogradu i Zagrebu. Sada je vrijeme da s bendom pokaže sve tajne svemira u Istri – mjestu s najvećim teleskopom u zemlji. Predstavit će nam album Vaniliju, koji je uho miluje poput vanilije na jeziku. Svemirko je najveći dokaz da synth pop, nostalgija i ples najbolje idu u emo-macho pop kompletu.

Na Indirekt Showcase festivalu u Beogradu mlada perspektivna trojka Dogs in Kavala se posebno istakla energijom te su pozvani i na ljetno izdanje festivala u Umag. Bend je 2016. u zgradi BIGZ-a spojila ljubav prema glazbi. Inspiraciju crpe iz beogradske svakodnevice, snova i podsvijesti, surf melodije 60-tih, psihodelije 70-tih i novog vala psych-a. Hipnotizirajući bubnjevi, bass koji vozi bez daha, meki vokali i izreverbirana gitara će nas teleportirati ravno na plažu Indirekta. (Trebaju poslati novu biografiju)

Iz susjedne Srbije stiže i indie duo Ivica. Ivan Kačavenda (akustična gitara, vokal) godinama uglazbljuje poeziju te privlači pažnju sve zanimljivijim izdanjima i pristupima stvaranju glazbe, što je kulminiralo primanjem Aleksandre Andonovske u bend i najnovijim albumom „Kakvi ste to ljudi“ (2018, izdavačka etiketa Kontra). Lo-fi zvuk ovog albuma, šaputajući vokal i minimalistički lirski pasaži od noise popa do rocka, potiču introspekciju u pokušaju definiranja odnosa između pojedinca i mediokriteta.

(rex)

Facebook komentari