Počinje tečaj tradicionalne kuhinje Vodnjanštine

PRIJAVE DO PETKA, 16. OŽUJKA
„Otvorenje tečaja tradicionalne kuhinje Vodnjanštine dugogodišnja je želja Učilišta, koju ćemo ove godine, zahvaljujući entuzijazmu naših partnera, profesora Ljudevita Sabe i voditeljice restorana „Vodnjanka“, g. Svjetlane Celija, i ostvariti“ – tako je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano”, Sandro Manzin, otvorio tiskovnu konferenciju, koja se danas održala u sjedištu Učilišta, u Palači Portarol u Vodnjanu.

Dodao je „kako je ideja bila ta da se svim zainteresiranima pokaže ono najbolje iz lokalne kuhinje, stoga smo okupili vrhunske stručnjake koji će svojim znanjem i iskustvom našu kuhinju prezentirati na najbolji način“. Tečaj je osmišljen tako da se teorijski dio održava ponedjeljkom u prostorijama Učilišta, na adresi Portarol 31, od 18.00 do 19.30, a praktični dio utorkom u restoranu „Vodnjanka“ (Istarska 22) od 18.00 do 21.00 sat.

Taj će dio polaznicima i biti najzanimljiviji jer će tada moći iz prve ruke naučiti kako se rade fuži, kako se sprema uskršnja pinca ili pak Vodnjanska torta od badema. A i okusiti sva pripremljena jela, uz prigodno druženje nakon „odrađene“ prakse. Kako je objasnila g. Celija, tijekom tečaja će se polaznicima približiti tradicijska jela koja su se nekad spravljala za crkvene i ostale svečane prilike, za Sv. Blaž, Božić, Uskrs, Sv. Martin...

Bit će tu pripremljanja fuža, šuga od domaće kokoške, palente sa šugom od vinogradskih puževa, a i raznih slastica: fritula, parpagnaca, pince, kroštula, čuvene Vodnjanske torte od badema... Kako je istaknuo prof. Sabo, „svakom ćemo jelu pristupiti trodimenzionalno: prije ćemo o jelu ćuti u teorijskom dijelu, da bismo ga kasnije, u restoranu, zajedno pripremili, te na kraju i kušali. Bit će to odlična prilika za razmjenu iskustava... a i pokojeg recepta“.

Stoga je ravnatelj Manzin pozvao sve zainteresirane da se do petka, 16. ožujka, do kada su otvoreni upisi, prijave na tečaj, te uz vrhunske kuhare otkriju sve čari tradicionalnih jela Vodnjanštine. Tečaj traje sveukupno 20 sati (8 teorijskih sati + 12 praktičnih sati), a prvi susret je zakazan za ponedjeljak, 19. ožujka, u 18 sati. Cijena je 1.000,00 kn (plativo u dvije rate), što uključuje i degustacije pripremljenih jela utorkom u restoranu „Vodnjanka“.
(Rex)

Facebook komentari