“Počinje faza suživota s koronavirusom, svi se moramo držati uputa i ići prema normalizaciji života”

NAČELNIK STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE I MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA BOŽINOVIĆ PROKOMENTIRAO JE PRVU FAZU POPUŠTANJA MJERA
Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prokomentirao je prvu fazu popuštanja mjera. Istaknuo je da nema samodiscipline koju su građani već pokazali, nikakve mjere ne  bi pomogle.

Danas na stožeru ste rekli ulazimo u fazu s najviše nepoznanica - što očekujete u prvoj fazi popuštanja mjera?
„Završavamo fazu u kojoj je bilo važno sačuvati ljudske živote, da ne dođe do eksponencijalnog rasta broja oboljelih i opterećenja zdravstvenog sustava. Sada počinje faza suživota s koronavirusom, on je tu. Očekujemo da će u ovoj fazi građani i dalje držati distancu, kako bi se umanjila mogućnost širenja virusa“, rekao je ministar.

Gdje vidite najveći izazov - je li to javni prijevoz, trgovine ili u kasnijim fazama kod otvaranja škola i vrtića...
"Teško je to reći, zato se i ide etapno, kako bi se vidjelo je li neka mjera ta koja utječe na rast oboljelih“, naglasio je Božinović.

S obzirom na to da kontrole nisu moguće u većoj mjeri - vraćanje u normalu ovisi dosta o građanima?
"Kontrole će biti, uglavnom po dojavama, prije svega u trgovinskim i drugim objektima. Jasno je da je nemoguće kontrolirati sve, i ne treba to raditi. Računamo na svijest
građana, jer da nema samodiscipline koju su građani već pokazali, nikakve mjere ne bi pomogle,“ poručio je.

U novoj odluci o radu trgovina, one privremeno neće raditi nedjeljom - no mnogi trgovci, pogotovo oni veći trgovački centri tvrde da tako neće moći dugo izdržati.
"Znamo da je jedan od glavnih faktora širenja virusa kretanje ljudi, a s obzirom na skraćeno radno vrijeme očekuje se veće kretanje. Postoje brojne institucije koje nisu radile i vrijeme koje je pred nama dovest će do toga da sve više možemo popuštati“, kazao je.

Postoji i nejasnoća oko rada praznicima i blagdanima - neki smatraju da za 1. svibnja primjerice mogu raditi - je li to točno?
„Zna se što su praznici i blagdani, 1. svibnja je neradni dan i ne radi se“, rekao je Božinović.

Druga i treća faza i dalje se bruse, jako je puno nepoznanica - kada će biti spremne sve preporuke?
„Na detaljnim preporukama stalno se radi HZJZ će izraditi te preporuke, pravila će biti dostupna na svim stranicama Stožera i HZJZ-a, a ono što bude nejasno uvijek će se moći pitati. Glavna pravila su okvir po kojem svi trebaju raditi“ kazao je.

Kakav je scenarij u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša?
"Nadam se da to toga neće doći, znamo što se sve moći kada smo prisiljeni ići što se sve može zatvoriti, jer to je neizbježno ako dođe do pogoršanja. Svi moramo dati sve od sebe, držati se uputa, ne dopustiti virusu da nas iznenadi i ići prema normalizaciji“, poručio je Božinović.

(REX)

Facebook komentari