Počinje Europski tjedan mobilnosti u gradu Puli

"MOBILNOST S NULTIM EMISIJAMA ZA SVE" OD 16. DO 22. LIPNJA
Grad Pula se i ove godine, po petnaesti  put uzastopno, pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, čiji je cilj poboljšanje održivog urbanog prometa. Ovogodišnja manifestacija Europskog tjedna mobilnosti,  održat će se širom Europe i svijeta pod sloganom,  „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“)  u razdoblju od 16. do 22. rujna 2020. godine.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti  odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane. Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna.

Ove su godine radi pandemije COVID 19 i posebnih mjera koje su na snazi, reducirane aktivnosti i događanja vezana uz Tjedan mobilnosti, a aktivnosti se provode na  način da se ne organizira istovremeno javno okupljanje većeg broja ljudi, već je prezentiranje/demonstriranje aktivnosti predviđeno u obliku pojedinačnog izlaganja i pojedinačnih posjeta građana zainteresiranih za aktivnosti, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Planirane aktivnosti Grada Pule i partnera povodom održavanja Europskog tjedna mobilnosti 2020.godine:

16.9. – srijeda IZLAGANJE VOZILA ZA OSOBE SA SMANJENOM POKRETLJIVOŠĆU u organizaciji Društva  distrofičara Istre (DDI), Trg Portarata, od 9:30 do 11h
Društvo distrofičara Istre izložiti će modele vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću  na Trgu Portarata. Svi zainteresirani građani moći će saznati više o kvaliteti, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila  pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji.
Link: http://www.ddi.hr/

16.9. – srijeda SIGURNO BICIKLOM U PROMETU
Prezentacija i demonstracija aktivnosti, u organizaciji  Zajednice tehničke kulture Pula i  Hrvatskog auto kluba Pula –Rovinj (HAK),  Trg Portarata, od 9:30 do 11h. Zajednica tehničke kulture Pula i  Hrvatski auto kluba Pula –Rovinj (HAK) održati će prezentaciju i demonstraciju sigurne vožnje biciklom, namijenjenu zainteresiranim  građanima.  Za demonstraciju  vožnje osigurati će se sva potrebna oprema i iskusni predavači, koji će odgovarati na eventualne upite pojedinačnih  prolaznika.

Link: http://www.ztkpula.hr/  ; i  Link:http://akpularovinj.hr/

16.9. – srijeda PREZENTACIJA BICIKLISTIČKE OPHODNJE , "SIGURNO KRETANJE U PROMETU" i  „ROADPOAL SAFETY DAYS“  - DAN BEZ POGINULIH U PROMETU - u suradnji s MUP PU Istarska,  Trg Portarata, od 9:30 do 11h
Na info punktu Policijske uprave istarske (Policijska postaja Pula, Postaja prometne policije Pula, Odjel za prevenciju) prezentirat će se rad policije kroz zdrav način kretanja (biciklistička ophodnja), preventivni rad na ispravnom i sigurnom kretanju sudionika u prometu, posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista, te obilježavati Dan bez poginulih u prometu. U  sklopu obilježavanja Dana  bez poginulih u prometu - „ROADPOAL SAFETY DAYS“, diljem Hrvatske provodi se niz aktivnosti u prometu (npr. provjeravat će se se brzina, ispravnost i održavanje vozila, ponašanje u prometu).

Dugoročni cilj projekta je smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova. Svrha projekta je da sudionici u prometu kritički promisle – barem i na kratko – o svakodnevnim rizicima s kojima se suočavaju te s kojima izlažu i ostale sudionike u prometu. Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem Prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu.

Link: http://istarska.policija.hr/

16.9.  – srijeda INFORMIRANJE GRAĐANA O MOGUĆNOSTIMA KOJE PRUŽA EU, u organizaciji Europe Direct Informacijskog Centra  (EDIC) Pula-Pola i Istarske razvojne agencije (IDA),  Trg Portarata od 9:30 -11h
Na info punktu EDIC Pula-Pola i IDA-e zainteresiranim će se građanima pružati korisne informacije vezane uz EU, dijeliti promotivni materijali, raznovrsne publikacije i letci u cilju edukacije i približavanja raznih aktualnih tema i mogućnosti koje nudi EU. Istarska razvojna agencija predstavit će i aktivnosti u sklopu provedbe projekata prekogranične suradnje ICARUS i MIMOSA, a koje se odnose na promjene prijevoznih navika i multimodalnost (korištenje vlaka i bicikli).

Link:  http://edic.pulapola.eu/hr/  ;
Link:  https://ida.hr/hr/
Link:https://ida.hr/hr/bn/eu-projekti/aktualni-eu-projekti/detail/51/icarus-intermodal-connections-adriatic-ionian-region-upgrowth-seamless-solutions-passengers/
Link: https://ida.hr/hr/bn/eu-projekti/aktualni-eu-projekti/detail/54/mimosa-maritime-and-        ; multimodal-sustainable-passenger-transport-solutions-and-services/

16.-19.9. – od srijede do subote SAJAM CVIJEĆA „GIARDINO“ NA GIARDINIMA, od 9 do 18 sati u organizaciji „Chrissart-a“
Na sajmu cvijeća predstavljaju se hrvatski proizvođači biljnog materijala s vlastitom proizvodnjom, uz bogatu ponudu cvijeća i ukrasnog bilja za jesensku sadnju. Namjera je ove promotivne prodaje bilja stjecanje navike uređenja životnog prostora, a samim time i poticanje boravka na svježem zraku i više kretanja.

Link: http://chriss-art.com/o_nama.html

16-22.9.  – od srijede do utorka (cijeli tjedan, svaki dan) POSJET AQUARIUMU PULA PO PROMOTIVNIM CIJENAMA
Tijekom Tjedna mobilnosti, u razdoblju od 16. do 22.09.2020., za sve građane Istarske županije Aquarium Pula odobrit će popust od 50% na cijene ulaznica koje će za iznositi za odrasle 60 kn (redovna cijena 120 kn), za studente, umirovljenike i djecu od 7-18 godina 45 kn (redovna cijena 90 kn) te za djecu 3-6 godina 35 kn (redovna cijena 70 kn). U  austrougarskoj utvrdi na Verudeli,  Aquarium Pula je pripremio mnoštvo novog sadržaja. Stalni akvarijski postav, koji se kontinuirano mijenja i unaprjeđuje, od ove je sezone obogaćen   novim, modernim akrilnim bazenima, u kojima se  prikazuje  utočište za plemenite periske, uz autorski dokumentarac o ugroženosti ovih divovskih školjkaša. Zajedno s utočištem, otvorena je i nova izložba tropskog koraljnog grebena s poznatim tropskim ribicama - Dorom i Nemom te novi tropski morski postav koji prikazuje jednu od najotrovnijih riba na svijetu, napuhaču, a prostor s njom dijeli ražopas, tropska murina te „bamboo“ morski psi.

Tri glavate želve, koje su trenutno na rehabilitaciji u Aquarium centru i željno iščekuju povratak u more već krajem rujna, nalaze se na samom ulazu u dvorištu utvrde. Osim  navedenih novosti, u Jadranskom postavu moguće je  posjetiti i nasmješenog Srećka, prvu ražu kamenicu rođenu pod ljudskom skrbi u Hrvatskoj. Aquarium Pula otvoren je za javnost svaki dan,uključujući vikende i praznike, od 9 do 18 sati. Osim posjeta Aquariumu, preporuka je prošetati se po brojnim stazama uz more i zelene površine.

Link: http://www.aquarium.hr

16-22.9.  – od srijede do utorka (cijeli tjedan, svaki dan) PJEŠAČENJE U PARK ŠUMI ŠIJANA 
U suradnji s javnom ustanovom „Natura Histrica“,  u terminima 09-10:30h i 11:30-13h, polazak kod info punkta uz prethodnu najavu na 098/420 423 -  od 8 do 15 h. U suradnji s JU «Natura Histrica», tijekom cijelog Tjedna, i vikendom,  održavat će se edukativno pješačenje za građane, po pješačkoj stazi „EU tjedan mobilnosti“. Tematski formirana staza dužine je cca 4 km. Pješačenje uključuje obilazak špilje Šandalj, obilazak tvrđave San Daniele te zone nebeskih labirinata i sunčanog sata. Planirano vrijeme obilaska je 1,5 sati.

Organizirani obilazak staze moguć je isključivo uz prethodnu najavu na telefon: 098/420-423  -  od 8 do 15 h. U cilju poštivanja epidemioloških mjera, moguće je sudjelovanje najviše 20 građana u jednoj grupi.

Link: http://www.natura-histrica.hr/

16.-22.9.  od srijede do utorka (cijeli tjedan, svaki dan) POTICANJE KORIŠTENJA JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA PULAPROMETA
Za poticaj korištenja javnog gradskog prijevoza od strane građana, u suradnji s Pulaprometom, predviđena je podjela besplatnih beskontaktnih kartica Pulaprometa, u vrijednosti od 50,00 i 100,00 kuna. Beskontaktne kartice dijeliti će se tijekom cijelog tjedna putem medija -  radio postaja. Preuzimanje kartica je pojedinačno, na ulazu gradske uprave -  Forum 2.

Uz postojećih 12, nabavom 20 novih autobusa na stlačeni prirodni plin, Pulapromet  je obnovio vozni park te je u mogućnosti pružanja znatno kvalitetnijih usluga javnog gradskog prijevoza, a još i bitnije, većem doprinosu zaštiti okoliša. Novih 20 autobusa zadovoljavaju visoke ekološke standarde te su, uz ostalo, prilagođeni osobama sa smanjenom pokretljivošću, moderno opremljeni, klimatizirani i s ugrađenom wi-fi mrežom.  Zahvaljujući opremljenosti i pogodnostima koje pružaju, utječe se na navike učestalijeg korištenja ovog vida prijevoza. Na ovaj način, Grad Pula opredijelio se  za čisti urbani promet i visoki stupanj održive urbane mobilnosti koja direktno doprinosi boljoj kvaliteti života stanovnika  te je u suglasju s trendovima i novim europskim smjernicama.

Link : http://www.pulapromet.hr/

20.9. nedjelja PJEŠAČENJE I VJEŽBE U PRIRODI - LIJEČNICI SPECIJALISTI PJEŠAČE S KRUPP-ovcima, od 8 do 11h
I ove godine nastavlja se suradnja s Udrugom „KRUPP“ koja organizira pješačenje  stazom  „Koza“ – koja se najvećim dijelom proteže duž Verudele, ukupne dužine 6,5km. Polazak je u 8 sati u ulici Veruda ispod Doma umirovljenika ˝A.Štiglić“, za završetak na Bunarini uz besplatnu okrjepu za  sudionike pješačenja.

I ove godine KRUPP-ovcima će se u nedjelju 20.09. u pješačenju duž staze „Koza“ pridružiti i dva liječnika specijalista:  liječnik specijalist interne medicine i kardiologije dr. Dalibor Cukon i medicinska sestra Luiza Kadum iz Specijalističke ordinacije interne medicine Dalibor Cukon te  liječnik specijalist neurologije  dr. Mario Grbin  iz Privatne neurološke ordinacije Jadrejčić-Grbin. Oni će na početku pješačenja uputiti građane o važnosti kretanja za zdravlje i pridržavanja epidemioloških mjera, a tijekom i nakon pješačenja, biti  će na raspolaganju sudionicima za sva pitanja vezana za zdravstveno stanje,  uz mogućnost savjetovanja na licu mjesta.

Link:http://www.krupp.hr/
Link:http://www.epula.info/tvrtka/pula/specijalisticka-ordinacija-interne-medicine-dalibor-cukon-interna-medicina--kardiologija--uzv-srca--ekg--pula/12904_716_716,1
Link:http://www.epula.info/neuroloska-ordinacija-pula/

18.9.  petak “TURNEJA DOBRA ENERGIJA”
Informativno - promotivni štand na Narodnom trgu, od 9 do 12 sati u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) Zelena energetska zadruga (ZEZ), u okviru nacionalne turneje Dobra energija,   građanima, besplatnim savjetima, pomaže razumjeti i iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije s fokusom na temu sunčane elektrane za kućanstva. Na štandu će se osim savjeta, dijeliti  tiskani promo i edukativni materijali.

Link:  https://www.zez.coop/   ;

18.9.  petak OBNOVA „ZELENOG FONDA“ GRADA PULE, sadnja stabala
U zoni dječjeg igrališta na Trgu žrtava fašizma, u 10 sati  posaditi će se stablo koja će poboljšati mikro klimatske uvjete i označiti početak jesenje obnove „zelenog fonda“ grada.

Link : https://www.pula.hr/hr/

22.9. - utorak –DAN BEZ AUTOMOBILA
ZATVARANJE PROMETA NA LUNGO MARE, od 7 do 15h. U cilju obilježavanja „Dana bez automobila“, od 07 do15 sati, biti će  zabranjen promet osobnim automobilima duž prometnice Lungo mare, u zoni od tenis terena na Valkanama do kupališta Mornar. Promet će biti reguliran prometnim znakovima i dozvoljen samo za interventna vozila.

 

(REX)

Facebook komentari