Poboljšajte svoje disanje samomasažom

VJEŽBAJTE S MORENOM
Ako ste nas čitali prije dva tjedna danas nastavljamo s pristupom Body tehnike u osvještavanju disanja preko stimulacije mekih tkiva (ako niste potražite prvi dio i povežite ga s današnjim). U prvom prilogu o disanju tapkali smo i osvještavali dišne puteve (kratak sat anatomije), omekšali, istegnuli i povećali cirkulaciju kroz vježbe u tri osi kretanja prsne i ramene regije te vrata. Danas nastavljamo preko samomasaže. Pripremite jedan veći, tanji ručnik za plažu i smotajte ga u rolicu.

Slika 1 i 2- Postavite ga oko donjeg stražnjeg dijela rebara. Jako ga nategnite prema van, tako da vam taj dio leđa bude čvrsto naslonjen o ručnik. I krenite raditi pokret povlačenja lijevo- desno (kao da se snažno brišete), cilj je da ručnikom potežete kožu i male sitne među rebrene mišiće i masirajte ih. Udisajem otvarajte prsnu kost i širite prsni koš tijekom te masaže, a izdisajem radite grbu i gurajte snažno leđima o ručnik dok se koža stalno pomiče lijevo- desno. Ponovite 3-6 puta. Ako osjetite umor u ramenima i rukama malo se odmorite pa nastavite dalje.

Slika 3, 4- sada povucite ručnik skroz ispod pazuha (jer i taj dio je vezan za pluća), uhvatite ručnik od ispod. Na udisaj pokušavajte spajati laktove ispred tijela kao da cijedite svoje pazušne jame. Na izdisaj napravite aktivnu grbu i gurajte leđima u ručnik i jako širite lopatice dok laktove širite u stranu. Ponovite 3-6 puta.

Slika 5- obzirom da je u tom području puno limfnih čvorova i tkivo je često stisnuto protrljajte i taj potpazušni dio ručnikom lijevo-desno kao da se brišete. Udisajem širite prednji dio prsnog koša, a izdisajem savijte leđa i širite stražnji dio prsnog koša, kao u prvoj vježbi (snagu pritiska prilagodite svom osjećaju ugode. Ako redovito budete radili ove vježbe i tkivo će postati mekše i manje osjetljivo). Ponovite 3-6 puta. Osjetite toplinu u obrađenim dijelovima prsnog koša i povećanu frekvenciju srca i daha jer i ova samomasaža aktivira mišiće.

Slika 6,7 i 8- sada razmotajte ručnik i preko njega uhvatite svojim dlanom kožu pod pazušnog i prsnog dijela te malo stisnite i protresite to mjesto. Tri puta svaku stranu. Zatim položite dlanove preko ručnika na područje ispod ključnih kostiju i opet uhvatite kožu i malo je odignite tri puta (malo štipka i crvenilo je normalno), područje prsne kosti protrljajte tri puta da se zacrveni i na kraju cijeli dio kože i tkiva oko donjih rebara.
Područje koje ste počupkali i protrljali bit će lagano crveno (kao kada trljate kožu ručnikom nakon tuširanja) i to je znak da ste povećali živost i cirkulaciju mekih tkiva koja sudjeluju u procesu disanja.

Nastavljamo za dva tjedna završnim prilogom o disanju, našem načinu rada i cjelovitom pristupu Body tehnike u rješavanju bilo koje problematike u tijelu.     

(REX)


 

Facebook komentari