Plesni performans i izložba protiv plastičnog „Barbie“ ideala

UZ PLES, OTVORENA IZLOŽBA 'DRUGAČIJIH' BARBIKA U GALERIJI CVAJNER
Vikend uoči Osmog Marta Pula je bogata raznim manifestacijama u znak borbe za prava žena, a među njima je i MUK – Festival aktivizma i ženskih prava u organizaciji Udruge PANK. Nakon sinoćnjeg Noćnog marša, performans i izložba naziva „I'M NOT YOUR Barbie GIRL“ još je jednom oživjela centar Pule.
U subotu, 9. ožujka plesači tri pulska plesna studija – Cool Step, Saltatrix i Sense&Dance izveli su putujući plesni performans i uz bubnjarsku pratnju plesnim pokretom promarširali od Trga Portarata do Foruma. Svojim koreografijama pedesetak plesača zajedno je poslalo poruku o rodnoj ravnopravnosti i važnosti borbe za ženska prava. Na čelu ovog „plesnog marša“ bili su glazbenici Andrija Bošnjaković i Vedran Vojnić na bubnjevima.
Završetak performansa na Forumu uz veliku zajedničku koreografiju i dizanje transparenata označio je početak izložbe nešto drugačijih barbika u Galeriji Cvajner. Izložba povezuje dvije mlade umjetnice, Luciju Žuti i Milicu Bilanović čiji se radovi bave kritikom dominantnih ideala ženske ljepote i „ženskosti“ te rodne reprezentacije. 

„Barbie“ ovog ožujka slavi 60. rođendan

Barbie lutka prvi se put u SAD-u pojavila u ožujku 1959. na američkom tržištu i ubrzo se proširila cijelim svijetom. Tijekom povijesti, ona je diktirala ideal ženske ljepote, a i danas, sa svojim dugim nogama, vitkim strukom i velikim očima opisuje idealnu ženu. U Galeriji Cvajner danas je otvorena izložba dvije mlade umjetnice iz Hrvatske i BIH koja prikazuje nešto drugačije Barbie lutke i tako ruši stereotipe. 

„Bez obzira rade li se barbike za kinesko, afričko, europsko, muslimansko, rusko ili bilo koje drugo tržište, sve barbike imaju iste fizičke karakteristike. Time se stvara i jedan krvi ideal ljepote koji je većini žena nedostižan. Stoga ovim radom problematiziram pitanje kako bi te lutke trebale izgledati kada bi se sagledala realna situacija (od prosječnog izgleda, karakteristika i položaja u društvu) žena u određenim dijelovima svijeta“, pojašnjava Lucija Žuti, autorica slika „američke“, „europske“, „afričke“ i „bliskoistočne“ barbike. „Svaku Barbie lutku prikazujem s odgovarajućim asortimanom igračaka koje kao poklon dolaze uz nju. Tako na primjer američka barbika predstavlja kapitalističko društvo obilja i neumjerenosti, a kao posljedica prikazuje se njena prekomjerna težina“. 

Milica Bilanović izlaže svoj rad „Plastični ideal“. Radi se o barbikama modificiranim upotrebom 3D printera. Dodavanjem spolnih organa, Milica je stvorila sam četiri različite verzije tijela, koje svoje razlike imaju u rodu i spolu. „Barbike igraju važnu ulogu u razvoju identiteta djece. Osim što su potpuno neproporcionalne, čime ukazuju na određene standarde predodređene od strane društva, također barbike su napravljene s nedostatkom genitalija. Ovakvim predstavljanjem umanjenog ljudskog tijela potiskuje se tema seksualnog identiteta, i tako biva izostavljena još u djetinjstvu“, pojašnjava mlada likovna umjetnica iz Tuzle s Beogradskom adresom. Ovaj njen rad ruši stereotipe vezane uz rod i spol i dalje vrlo prisutne u našem društvu te predlaže modele koji bi bili uzor ili plastični ideal budućih barbika.

Za kraj festivala MUK, u nedjelju, 10. ožujka u 11:30 sati u Galeriji Cvajner održat će se panel rasprava „Prisutnost diskriminacije žena u javnom diskursu“ na kojoj sudjeluju Mladenka Morović iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, profesorica Tanja Carić i plivačica Aida Šehić. To će biti prilika da zadnji dan pogledate zanimljivu, u našem društvu i dalje pomalo kontroverznu izložbu barbika.

(Renata Šimić/Foto: Manuel Angelini) 

Facebook komentari