Plenković Zagrepčanima: Budite u kućama, ali budite oprezni

PREMIJER I MINISTRI NAKON SASTANKA DRŽAVNOG VRHA
Premijer Andrej Plenković zahvalio je u nedjelju svim službama i medijima na angažmanu nakon što je vrlo jak potres rano ujutro pogodio Zagreb.

"Nakon što smo obišli Grad i vidjeli razmjere šteta, htio bih prije svega zahvaliti svim službama koje su se maksimalno angažirale. Imamo dvije krize koje su kontradiktorne, koronavirus i današnje potrese. Došli smo do 254 zaražena i moramo vodiri računa o tome, no i dajle treba voditi računa u razmaku. On nas spašava i čini zdravima, a ne bolesnima. Centralizirano upravljanje ovim događajima je od velike važnosti. Svi koji nemaju gdje, bit će smješteni u studentski dom Cvjetno naselje. Svi čiji su stanovi u stanju da u njima ne mogu boraviti se trebaju javiti na broj 08008805 i gradska će razina organizirati smještaj u studentskom domu", - rekao je premijer Andrej Plenković nakon drugog nedjeljnog sastanka državnog vrha.

"Mi ćemo osigurati u centru grada sigurnosni razmak od zgrada. Vidjeli ste da će i vrijeme biti loše, bit će i jak vjetar. Dronovima ćemo snimiti kompletnu situaciju. Hodajte što dalje od zgrada, da ne bi počeli padati crjepovi i dijelovi fasada", upozorio je premijer Plenković, te je apelirao:

"Apeliram da budete oprezni, stiže hladno vrijeme, nije realno da ljudi budu na cesti. Budite izrazito oprezni. Nemamo jamstava što će se zbivati dalje. Budite oprezni, budite u kućama, oni koji smatraju da mogu. Nemojmo zaboraviti epidemiju koronavirusa - ona je opasna, nemojmo si dopustiti da imamo scenarij iz Italije."

"Sustav je angažirao oko 2500 ljudi, svi su odmah izašli na teren i to u jako složenim uvjetima. Borimo se s dvije krize, jedna je nevidljiva, druga je nepredvidljiva. Mi se nadamo da će potresi biti manjeg intenziteta od prvog. Mi ćemo svi, i vojska i policija i civilna zaštita, biti na visini zadatka kao i dosad", kazao je ministar Davor Božinović.

"Osigurali smo pružanje adekvatne skrbi. Svi bolesnici i radnici koji su izašli na otvoreni prostor polako se vraćaju. U Klinici za infektivne bolesti je intenzivna u dobrom stanju. Situacija je pod nadzorom. Imamo dvoje novorođenčadi. Sva novorođenčad je zbrinuta. Nije bilo žrtava, osim ozljeđivanja bolesnice iz centra. Ona je i dalje u tretmanu.", izvijestio je ministar Vili Beroš.

(rex)

Facebook komentari