Pismo upozorenja za sve žitelje Labinštine

ZAJEDNICA GRAĐANA LABINŠTINE
'Jesu li sličnosti s Labinštinom slučajne' pitaju iz Zajednice građana Labinštine uspoređujući slučaj s vodom u Slavonskom brodu sa situacijom u Raši, gdje, kako tvrdu u ovoj Inicijativi, postoji opasnost od nepovratnog uništenja izvora pitke vode. Donosimo njihovo priopćenje:

'STRATEŠKO I SIGURNOSNO PITANJE OPSKRBE LABINŠTINE PTIKOM VODOM U SLUČAJU EKOLOŠKE KATASTROFE POPUT ONE U SLAVONSKOM BRODU
Svjedoci smo najveće katastrofe koja može pogoditi vodoopskrbu nekog područja u ovom slučaju Slavonskog Broda. Za rješenja „situacije“ trebat će vremena, znanja novaca i mirnog rasuđivanja. Odgovornost neće preuzeti NITKO.
Biti će analiza, vještačenja suđenja i tko zna čega još. Sada će šporka politika  naći novaca za skupu sanaciju dok za preventivu ili unapređenje sustava novaca nikad nije bilo. „Brižni ljudi“ sada im je svaka kap vode spasonosna pa i ona iz trgovina koja je u plastičnim bocama.
► Voda je živo biće i ne voli biti zarobljena a pogotovo ne u plastici ◄
Ovo je pismo upozorenja za sve žitelje Labinštine : Vodoopskrba Labinštine NEMA NITI JEDAN DOKUMENT koji pokazuje strategiju vodoopskrbe i zaštite izvorišta pitke vode. Dokaz je tome da se sve radi stihijski od slučaja do slučaja.

Strategiju razvoja vodoopskrbe i vodozaštite Labinštine napisao je i predstavio na tematskoj sjednici Grada Labina MLADEN BASTIJANIĆ 2014.g. – možete pročitati na priloženom linku :
http://www.labin.hr/Files/Problematika%20vodoopskrbe%20Grada%20Labina%20i%20Labin%C5%A1tine.pdf
HOĆEMO LI I DALJE IGNORIRATI I PROZIVATI LJUDE KOJI SE BRINU ?
HOĆEMO LI NAPOKON POSTATI SVJESNI I BITI ZAHVALNI ŠTO IMAMO TAKVE LJUDE U SVOJOJ OKOLINI ?
JESTE LI SPREMNI NA POSLJEDICE, GOSPODO SVI KOJI ''SADA NISU ODGOVORNI'' – DOŠLO JE VRIJEME ZA ''PODNOŠENJE RAČUNA'', A ZNAMO DA VODA NEMA CIJENU ‼

♦ UGROŽENOST IZVORIŠTA ♦
Izvori tj. vodonosnici izvorišta Labinštine su u slučaju havarije kakva se je desila u Slavonskom Brodu ugroženi skoro identično.
Ako pogledamo priloženu kartu povezanosti vodotokova koji snabdjevaju vodom izvore pitke vode Bubić jama, F.Gaja, Kokoti, Mutvica i Sv.Anton, zaštita tih izvora od takvih havarija je SKORO NEMOGUĆA ‼.
Izvorišta F.Gaia i Kokoti su ispod glavne ceste Raša – Pula, a pored toga konstantno su zagađeni bakterijama fekalnog porijekla iz POV-a Labina, septičkih jama iz područja Ripende, Streljane, Vineža, Kapelice, Presike, Labina, fekalnih ispusta iz Krapna i Raše.
Rješenje bakteriološkog zagađenja je izgradnja  POV-a koji će prihvatiti kontrolirano sve otpadne vode iz okoliša i septičkih jama. Septičke jame su za izvorišta pitke vode nekad bile NUŽNO ZLO  ali u današnje vrijeme su jednostavno samo ZLO !
► Primjer jedne havarije ◄:
Najlošija je situacija sa izvorom Sv. Anton kojemu je najveći vodonosnik konstantno ponornica Pazinčica. Pazinska jama je spoj sa izvorima u dolini rijeke Raše i pred 20 godina je ta veza pokazala kakve posljedice na izvore u dolini rijeke Raše ima. (izvori Rakovnik i Sv,Anton)
Iz medijskih napisa iz 1997.g. je u Pazinčicu „isteklo“ nekoliko tona mazuta i izvor Rakovnik je imao problema sa pročišćavanjem i bio je određeno vrijeme izvan pogona. Što se je sve moralo raditi i koliko je javnost bila upoznata sa tim problemom znaju samo radnici vodovoda Pula.
O odnosu ''odgovornih'' prema izvorima ŽIVOTA …. pročitajte sutra na našoj stranici'.


rex

Facebook komentari