Performans “Pijavico, dajem krv za petnaest minuta slave”

UZ OTVORENJE IZLOŽBE "MRTVA PRIRODA PO..."ĐURICE CIGANOVIĆA
Dobrodošli u Galeriju SKUC, Maksimijanova 12 u petak 15.09.2017. u 21:00h 

Đurica Ciganović umjetnost tretira poput života. Igra se i raste s njim, pušta ga da ide svojim tijekom, pritom ne pokušava utjecati na smjer događaja jer zna da je pred misterioznom i nikad istraženom vječnošću - nemoćan. I tako nakon nekoliko životnih etapa , svjestan svoje volje ka nemoći, (pre)pušta se (pra)iskonskom, animalnom, gotovo rudimentarnom zovu ljudskog bića – stvaralaštvu. U njegovom slučaju to nije iz praznovjerja ili nagona za preživljavanjem već iz osobite potrebe da nauči i ovlada vatrom.A za njega je umjetnost upravo to. Vatra. Strast. U polutami svoje fantastično i ludički dizajnirane pećine prima i fotografski bilježi gola tijela modela koje potom implementira u svojevrsni „sveti“ prostor kao hommage slikarskim idolima poput Kandinskog, Arhipenka, Maljeviča, Warhola etc.. U Ciganovićevom slučaju (čast marljivim i iznimno pedantnim realističnim i neo impresionističkim rješenjima i to uglavnom grafika) gotovo uvijek je riječ o slikarstvu iza slike(Gorgona, Grupa šestorice), o promišljanju intelektualne slobode unutar slikarstva u kontekstu vremena i prostora u kojem stvara(mo).

Na određen način Đurica je u potpunoj, fanatičnoj službi umjetnosti od čije se belzebubske šarmantnosti ne bi uspio othrvati čak ni kada bi to na racionalnim nivoima svjesti to čvrsto i odlučio. Posljednji ciklus potvrđuje njegovo promišljanje pozicije žene u društvu te postavlja niz interesantnih pitanja; Što je žena emancipacijom dobila , a što izgubila? Je li umirući Krist bio zapravo žena? Ili je žena istovremena umrla u Kristu? 
Autor svjestan težine i bremena svojih prethodnika(Mantegna,Floričić) od umjetnosti ne traži niti želi išta. Vrlo je dobro upućen da umjetnost, kao i filozofija, ne daje odgovore nego postavlja pitanja. - Vedran Šilipetar

Đurica Ciganović rođen je 1957. u Splitu. Bavi se grafikom, slikarstvom, keramikom i performansom. Član udruženja HDLU ISTRE u Puli od 2012. Izlagao na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

(rex)

Facebook komentari