Pazi što jedeš svečano se otvara u Circolu u 12.30 sati

Pazi što jedeš svečano se otvara u Circolu u 12.30 sati-82493

POSJETITE SAJAM OD PETKA DO NEDJELJE (20.-22.10.2017.)
Za nekoliko sati u Puli se, u 12.30 svečano otvara manifestacija „Pazi što jedeš“ , koja se održava u Circolu od petka do nedjelje 20.do 22.10.2017. od 10.00 do 19.00 sati.  Voditeljica  projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu predstavila je manifestaciju: „Tematski će se ove godine staviti naglasak  na prenošenje znanja pripremanja tradicijskih jela i očuvanje okusa“. Voditeljica projekta predstavila je bogati program ovogodišnje manifestacije koja se sastoji od okruglog stola, stručnih predavanja, etnografskih filmova i radionica za djecu i odrasle te sajma certificiranih ekoloških proizvoda.  
Ne propustite danas, u petak 20. listopada prezentaciju i degustaciju Pazinskih cukerančića - u 13 sati imat ćemo priliku družiti se s Robertom Krivičić (LAG Središnja Istra) te s Davorkom Šajina iz Agroturizam Ograde.
 
U subotu u 11 sati predstavit će kratki dokumentarni film kojeg su snimili studenti etnologije u sklopu projekta PSJ LAB – Pazi što jedeš laboratorij. Posjetitelji će moći vidjeti kako se pripremaju pićanski rafioli u profesionalnoj kuhinji i u kuhinji kod jedne od nonica s kojima su razgovarali. Na okruglom stolu pod nazivom ĆAKULICE o kuharicama razgovarat će se o tome kako danas učimo kuhati – putem TV, Interneta ili i dalje učeći u kuhinji s nonama, mamama. Sudjeluju Vesna Medvedec, Jelena Ivanišević, Melanija Belaj, a moderatorica je Ivona Orlić.
         
U sklopu dijela manifestacije kojeg su nazvali „Dnevni boravak“ prezentirat će se u petak 20.10. u 19.00 sati eko biru KAMPANJOLA, koju će posjetitelji moći kušati i u subotu 21.10. u 19 h morske delicije HOOK&COOK.

Za degustaciju u jutarnjim terminima subote i nedjelje biti će zadužene Nina Penezić – (21.10. u 9,30 sati) i Tea i Andrea iz Solidarne eko kuhinje u nedjelju 22.10 u 10 sati.
 
Za sve posjetitelje koji će ogladniti nakon brojnih degustacija, mogu za 25 kn pojesti ručak u subotu i nedjelju u 13 sati kojeg priprema zalogajnica PUNKT.

Ina Delić, koordinatorica radionica predstavila je radionice za djecu:
 
- Radionice tradicijske prehrane pod nazivom „Pašta po starinski“,  gdje će djeca i odrasli moći naučiti kako pripremati paštu na način kako su to radile njihove none. Voditeljica je Megi Kožul.
- Likovne radionice pod nazivom „Dizajn nakita: voćni motivi!“ vodit će Tina Divić, a tu će djeca moći putem tehnike kolaža izraziti svoju kreativnost u stvaranju zanimljivog 'voćnog nakita'.
- „Filc piknik“ je radionica na kojoj će djeca uz pomoć odraslih izrađivati (šivati) svoje omiljeno povrće i voće Osim radionica za djecu tu su ove godine i zanimljive radionice za odrasle, naglasila je Delić.
- „Sirova hrana“ -  radionica koju drže iskusne kuharice iz Shanti RAW bite, iz Pule i naučite nešto novo i dobro se zabavite dok otkrivate taj divni svijet sirove hrane
- Radionica aromaterapije koju će voditi Saša Radulović. Te lako hlapljive tekućine koje uz snažan, intenzivan i karakterističan miris postaju sinonim za prirodni lijek za dušu i tijelo biti će na programu u subotu u 15:00 sati.  
- Sirove slastice će pripremati Iva Finderle, mag.nutr. Sirove slastice sve su popularije i za to postoji dobar razlog. Otkrite zašto na našoj radionici u nedjelju u 13.30 sati.

Za kreativne posjetitelje predlažemo da se predbilježite na radionicu ukrašavanja tegli koju će voditi Mara Babić.  
Sve radionice za odrasle koštaju 50 kn, osim ukrašavanja tegli koja je 30 kn. Predbilježiti se trebate na delicina@gmail.com.

Tanja Kocković Zaborski , na najavnoj je konferenciji za novinare, naglasila da će i ove godine biti preko 30 ekoloških izlagača iz cijele Hrvatske koji će ponuditi svoje povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir i ostale proizvode. Posjetitelji će na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti certificirane ekološke proizvode izravno od samih proizvođača. Sajam traje sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati. Ina Delić je se posebno zahvalila brojnim volonterima - srednjoškolcima Gimnazije Pula, studentima Ekonomije i turizma i svima koji su se javili na naš poziv za volontiranje.

Tamara Brussich, predsjednica Skupštine Zajednica Talijana pozdravila je zajedničku suradnju koja traje već drugu godinu. Naglasila je važnost zdrave i tradicijske prehrane te edukativnog dijela manifestacije na kojoj sudjeluje tal. vrtić Rin Tin Tin. U ime Zajednice Talijana najavila je nastavak suradnje za iduću 8. manifestaciju.

(rex)