Ove subote Fešta mladega vina u Svetvinčentu - VIDEO

U SKLOPU FEŠTE I VOĐENA DEGUSTACIJA, PLESNA ZABAVA ALI I BICIKLIJADA
Fešta mladega vina promovira vinsku kulturu i vina u Istri kao prepoznatljiv proizvod naše regije. Sama manifestacija zamišljena je kao mjesto susreta i dijaloga istarskih vinara ali i kao mjesto stvaranja pozitivne konkurencije među njima s krajnjim ciljem podizanja kvalitete proizvodnje i ponude istarskih vina, objašnjeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je najavljena ovogodišnja smotra koja će se održati u subotu, 27. listopada u Svetvinčentu.

„Ovom već tradicionalnom Feštom, Općina Svetvinčenat pozicionira svoj položaj na vinskoj karti Istre“ rekao je načelnik Općine Dalibor Macan te dodao kako ova manifestacija nadopunjuje ponudu Općine te motivira na dolazak u destinaciju i izvan turističke sezone.

Tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvinčentu postoji već 40-ak godina, a na ovogodišnjoj će Fešti mladega vina 20-ak vinara izložiti svoja mlada bijela i crna vina, prve rezultate cjelogodišnjeg rada, uloženog truda i znanja.
„Berba je ove godine bila iznimno dobra. Uz kiše taman koliko je treba te već ranosvibanjskog sunčanog i toplog vremena, cvatnja, pa tako i sama berba krenula je nešto ranije nego lani“ objasnio je Goran Baćac, vinar iz Pićna, ujedno i prošlogodišnji pobjednik te, pozvavši sve na Feštu u Svetvinčenat, nadodao kako će uostalom u subotu „vina pričati sama za sebe.“

Direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac najavio je ovogodišnji program koji počinje u 10 sati finalnim turnirom Prvenstva Hrvatske u pljočkanju u Žlinji, dok će se u 15:30 održati nogometni susret između NK Smoljanci Sloboda i NK Žminj.

Središnji događaj Fešte mladega vina je izložba i degustacija mladog vina koja započinje u 16 sati u Art centru, nekadašnjem društvenom domu, a posjetitelji će degustacijsku čašu moći kupiti po cijeni od 50 kuna te kušati mlada vina po izboru. Prilikom kupnje čaše svi će posjetitelji dobiti ocjenjivački list na kojem će moći glasovati za, po njihovom mišljenju, najbolje vino.

U 17 sati biti će organizirana vođena degustacija na kojoj će se prezentirati 8 vina, od kojih će četiri biti iz Istre i četiri iz vodećih europskih zemalja i to pjenušci, bijela, crvena i desertna vina. Voditelj degustacije biti će poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec. Broj sudionika je ograničen na 15 osoba, a kotizacija za degustaciju iznosit će 40 kuna po polazniku. Zainteresirani se mogu prijaviti putem maila info@tz-svetvincenat.hr ili broja 091/4468081 najkasnije do subote u 12 sati.

Sportski dio programa upotpunit će i biciklistička utrka koja s Place kreće u 14 sati, a na koju se može prijaviti do 13 sati na dan biciklijade, uz kotizaciju od 40 kuna koja uključuje majicu i sudjelovanje u tomboli na kraju utrke. „Ove godine imat ćemo dvije staze, jednu lakšeg karaktera dužine 20 km i drugu, težu, dužine 40 km. Staze broje dva odmorišta na kojima će se natjecateljima ponuditi domaći kolači i bezalkoholna pića, dok će po povratku na cilj, koji se očekuje oko 17 sati, za sve sudionike biti osiguran ručak“ rekao je predsjednik biciklističkog kluba AXA Ronald Macan.

Popodnevni dio programa Fešte mladega vina svirkom će upotpuniti grupa ELduo, dok će se za večernji dio, koji će se održati u velikom šatoru, pobrinuti Grupa Vigor i Alfa time band.

Od dodatnih sadržaja valja spomenuti i jeftinije ulaznice za kaštel Morosini-Grimani i Kuću vještice Mare (ulaz za 30 kuna moguć od 12 do 17 sati) kao i sudjelovanje ekipe u igri Escape Castle gdje će cijena igre umjesto uobičajenih 50 kuna biti 25 kuna po igraču, a za tri najbrže ekipe biti će osigurani i pokloni.
(REx/S.T./M.A./R.Š.)

Video vezan uz članak

Facebook komentari