Ove subote Fešta mladega vina u Svetvinčentu

U SKLOPU FEŠTE IZLOŽBA, DEGUSTACIJA, PLESNA ZABAVA I BICIKLIJADA
U organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i Općine Svetvinčenat, a pod pokroviteljstvom Istarske županije u subotu, 26. listopada održava se u Svetvinčentu Fešta mladega vina.

Tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvinčentu postoji već 40-ak godina, a unatrag 15-ak godina Svetvinčenat postaje mjesto okupljanja vinara iz čitave Istre koji ovdje predstavljaju svoja mlada vina.

Sportski dio programa upotpunit će i biciklistička utrka koja s Place kreće u 14 sati, a na koju se može prijaviti do 13 sati na dan biciklijade, uz kotizaciju od 50 kuna koja uključuje majicu za prvih 100 prijavljenih. „Ove godine imat ćemo dvije staze, jednu lakšeg karaktera dužine 24 km i drugu, težu, dužine 40 km kojom će se obići cijela Općina Svetvinčenat. Staze broje dva odmorišta na kojima će se natjecateljima ponuditi domaći kolači i bezalkoholna pića, dok će po povratku na cilj, koji se očekuje oko 17 sati, za sve sudionike biti osiguran ručak – fuži i gdje će se nasumično podijeliti 10 čaša za degustaciju vina.“ rekao je predsjednik biciklističkog kluba AXA Ronald Macan.

Direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac najavio je kako će ovogodišnji program upotpuniti i nogometni susret između NK Smoljanci Sloboda i NK Potpićan-Učka 72 koji će početi u 15:30 sati.

„Ovom već tradicionalnom Feštom, Općina Svetvinčenat pozicionira svoj položaj na vinskoj karti Istre“ rekao je načelnik Općine Dalibor Macan te dodao kako ova manifestacija nadopunjuje ponudu Općine te motivira na dolazak u destinaciju i izvan turističke sezone.

Središnji događaj Fešte mladega vina je izložba i degustacija mladog vina koja započinje u 16 sati u MPC-u, nekadašnjem društvenom domu. Ove će godine 16 istarskih vinara predstaviti svoja mlada bijela i crna vina, prve rezultate cjelogodišnjeg rada, uloženog truda i znanja. Među renomiranim istarskim vinarima u Svetvinčentu će biti Matić, GM Babos, Tomaz, F.F. Ravalico, Bruno Ferenac, Vivoda, Baćac, Franc Arman, Černeka, D&D Sirotić, Kuftić, Marčeta, Gortan, Fuhtar, In Sylvis i Siljan.

Novost ovogodišnje Fešte mladega vina je stručno ocjenjivanje mladih malvazija, koje će provesti stručna komisija vođena poznatim sommelierom i vinskim kritičarom Emilom Perdecom. Proglašenje i podjela priznanja vinarima bit će u 18:30 sati.

Posjetitelji će moći kupiti degustacijsku čašu po cijeni od 50 kuna te kušati mlada vina po izboru. Prilikom kupnje čaše svi će posjetitelji dobiti listić za sudjelovanje u nagradnoj igri, a izvlačenjem u 21:30 sati tri najsretnija će dobiti na poklon bukaletu Fešte mladega vina.

Popodnevni dio programa Fešte mladega vina svirkom će upotpuniti Franko Krajcar&Indivia i Edi east trance blues, dok će se za večernji dio, koji će se održati u velikom šatoru, pobrinuti Grupa Magazin i Gustafi.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari