Otvoreno pismo Borisa Cerovca premijeru Andreju Plenkoviću

BORIS CEROVAC REAGIRAO NA IZJAVE MINISTRA GOSPODARSTVA DARKA HORVATA
Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac napisao je otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plankovića, a povod su bile izjave Darka Horvata, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta koji je izjavio da su sindikalne akcije odvratile naručitelje brodova za završetak brodova u Uljaniku. Pismo u cjelosti prenosimo:

"Poštovani predsjedniče Vlade RH,

Dakle, u utorak 06. kolovoza 2019. godine u Dnevniku HRT-a, Darko Horvat Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, na pitanje novinarke: zašto Vlada spašava 3. Maj, a ne i Uljanik, ministar Horvat je izjavio da su lani u listopadu nakon održanih sastanaka s naručiteljima broda bili blizu dogovora za kontinuitet i završetak brodova u Puli. Nakon toga dogodile su se sindikalne akcije koje su naručitelje odvratile od mogućnosti da se brodovi dovrše u Puli.
    
Osobno, nisam mogao vjerovati da takve izjave može iznijeti osoba na tako visokom političkom državnom nivou, izjava koja vrijeđa radnike i općenito veliku većinu građana RH. To je izjava iza koje ne stoje argumenti, ali pokazuju bahatost Ministra, koji ne poštuje radnike i građane te Ustav i zakone RH. Sada je kristalno jasno da je Horvat kao Ministar cijelo vrijeme od njegova izbora do danas radio na likvidacija Uljanik Brodogradilišta i to iznošenjem u javnost neistina i davanjem neostvarenih obećanja Uljanikovcima.
 
Osim što je predmetnom izjavom Darko Horvat ismijavao i omalovažavao radnike i sindikate Uljanikovih društava, poslao je poruku poslodavcima u RH da radnicima mogu prestati isplaćivati plaće. Unatoč što je Zakonom o radu određeno pravo radnika da štrajkaju ako im nije isplaćena plaća sukladno postojećim aktima, on je takvu akciju radnika i sindikata odlučio kažnjavati. Stoga poslodavci u RH nakon ove njegove zadnje izjave mogu umanjivati iznose plaća ili ih prestati isplaćivati, a ako se radnici pobune i štrajkom (zakonskim putem) zatraže ostvarivanje prava, umiješati će se Ministar koji će tražiti model po kojem će kazniti radnike, a ne poslodavca koji ne poštuje ugovornu obvezu.

Dalje, Horvat je rekao da je u listopadu 2018 razgovarao sa naručiocima broda o kontinuitetu i dovršetku brodova, a da su sindikati pokrenutim akcijama naručitelje odvratile od gotovo dogovorene mogućnosti. Izjava  nema nikakvih argumenata, te je to još jedna u nizu neistina iznesenih od istog Ministra i narušava integritet Vlade RH. Da podsjetim Ministar je sa naručiocima broda razgovarao u veljači 2019 g, kada su radnici radili (štrajk je bio u mirovanju). Dogovor sa Jan de Nullom bio je da do 08. ožujka Vlada RH donese odluku o dovršetku jaružala u Uljaniku.

Uprava je dostavila gantogram aktivnosti, a Vlada RH je modro nastavila šutjeti i nije dala odgovor brodovlasniku, te je tada brodovlasnik odlučio tegliti brod u inozemstvo. Gospodin Glen je i danas izrazio želju za nastavak gradnji 5 kruzera u Uljaniku i započetog unazad desetak dana dovršio u Uljaniku, a Kuvajčanin je nedavno izjavio da želi dovršiti stočara u Uljaniku, kao i još jednog dodatno naručiti. Tek nakon što je izostala potpora Vlade RH, sindikati su pokrenuli štrajk krajem ožujka 2019, kada je  Vlada RH obznanila da njoj Brodosplit nije prihvatljiv za strateškog partnera, a alternativno rješenje za spas Uljanika nije nudila, a niti prihvaćala od Uprave Uljanika.

POSTAVLJAM VAM PITANJE DO KADA ĆE GRAĐANI RH BITI ISMIJAVANI, IZIGRAVANI OD OSOBA KOJE IH U VLADI RH PREDSTAVLJAJU? KADA ĆE BITI SMIJENJEN DARKO HORVAT KOJI JE PO MENI URADIO VELIKU ŠTETU GRAĐANIMA RH? ZAŠTO U SLUČAJU ULJANIKA NE VRIJEDI USTAV KOJIM JE UREĐENO DA SVI GRAĐANI IMAJU ISTA PRAVA I OBVEZE? OD VAS JOŠ JEDNOM TRAŽIM DA ODMAH POMOGNETE DA SE ULJANIK SPASI KAO ŠTO STE OMOGUĆILI SPAS DRUGIH BRODOGRADILIŠTA-ISTA PRAVILA. JUČER STE DALI DO ZNANJA JAVNOSTI DA ONO ŠTO VI ODLUČITE, DA ĆE TO PODRŽATI VLADA RH. STOGA DJELUJTE, A REZULTATE OČEKUJEM U DOGLEDNOM VREMENSKOM PERIODU."

(rex)

Facebook komentari