Otvorenje izložbe Margarete Lekić: Human animal

ČETVRTAK, 8. TRAVNJA U 20 SATI / HUIU GALERIJA PULA
U četvrtak, 8. travnja 2021. u 20 sati, U HUIU galeriji u Puli, održati će se otvorenje izložbe Margarete Lekić: Human animal.

“Koliko ste se puta našli u stanju žudnje za prirodom? Trebala vam je, željeli ste ju udahnuti, osjetiti, pročistiti se. Nakon takvih misli vjerojatno ste izašli van, organizirali vikend u prirodi ili ste pošli na pecanje. Sve to ne biste mogli obaviti, ili barem ne tako brzo, da niste imali automobil, vezu s internetom gdje ste mogli provjeriti raspoloživost i odabir najboljeg mogućeg mjesta ili puta do njega. Bez štapa za pecanje također bi bilo teško.

U serijalu izložbi pod naslovom HOMO FABER problemski postavljamo u fokus čovjeka koji gradi oruđe, odnosno tehniku, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist. Ovaj koncept tehnologiju ne vidi kao dobru ili lošu. Ona je za nas neutralna, a samo ju ljudsko korištenje može učiniti prihvatljivom ili ne prihvatljivom, dobrom ili lošom.

HOMO FABER prvi će se puta utjeloviti u instalaciji umjetnice Margarete Lekić pod nazivom Human-Animal, a koju vidimo kao simbol nepovratnog tehnološkog napretka i međusobne uvjetovanosti prirode i tehnologije koja prožima svaki aspekt suvremenog života. Razbijajući kodove upisane u Lekićkin umjetnički diskurs, potaknuti smo na promišljanje o bivstvovanju u svijetu kojim otvoreno dominira suvremena tehnologija, dok istovremeno jasno uočavamo nerazdvojivost čovjeka kao bića prirode i prirode nužnog i neosporivog tehnološkog progresa..." (Ana Žarković & Katerina Jovanović)

Margareta Lekić, rođena je 1982. u Osijeku, gdje živi i radi. Članica je HDLU-a Osijek i HDLU-a Zagreb. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu, na Odsjeku kiparstva, a na istoj akademiji trenutno je na doktorskom studiju, također na Odsjeku kiparstva. Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u zvanju umjetničkog suradnika. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Studijski je boravila u SAD-u, Austriji i Francuskoj. Od 2005. do danas imala je dvadeset i dvije samostalne izložbe i sudjelovala je na pedeset i pet skupnih izložbi. Izlagala je, osim u Hrvatskoj, u Europi, SAD-u, Japanu i Kini.

Autorica izložbe: Margareta Lekić
Kustosice: Katerina Jovanović, Ana Žarović
Dizajn plakata: Vjeran Juhas
Organizacija izložbe: HUiU - Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika
Produkcija izložbe: Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika / voditelji galerije: Katja Kliba, Kristina Nefat i Vjeran Juhas
Izložba traje do 30. 4. 2021. i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati.
Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

(rex)

 

 

Izložba traje do 30.4.2021. i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati.

Facebook komentari