Otvorenje izložbe „RUTA U PULI“

ČETVRTAK, 26. SVIBNJA U 20,30 SATI, HUIU GALERIJA
U četvrtak, 26. svibnja 2016.g. u 20.30 sati, u HUIU galeriji u Zagrebačkoj 27 Pula održati će se otvorenje izložbe „RUTA U PULI“ Dejana Dragosavca Rute. Nakon izložbe „Studije slučajeva“ u splitskom MKC-u i nešto izmijenjenog postava izložbe ''Čitaj dizajn /Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih'' u Zagrebačkoj HDD galeriji, koja je prikazala dosad najopsežniji pregled bogatog opusa grafičkog dizajnera Dejana Dragosavca Rute, jednog od najznačajnijih i najzvučnijih imena vizualnog dizajna nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj došao je red na Pulu.

''Od časopisa koji su obilježili kasne 1990-e u Hrvatskoj, danas se objavljuju još samo Frakcija i Up&Underground, koji je opstao mutirajući u prigodno zborničko izdanje Subversive festivala. Doprinos Arkzina historiziran je izložbom Izgledi Arkzina (2013.) i objavljivanjem posebnog broja koji je izazvao naglašeno nostalgične reakcije, a većina aktera dizajnerske scene okupljene krajem 1990-ih oko nezavisnih časopisa povukla se u druge – mahom korporativne – niše dizajna vizualnih komunikacija. Iznimku predstavlja Dejan Dragosavac Ruta, jedan od najvažnijih protagonista te scene, autor u čijem je dvadesetogodišnjem opusu sažet čitav opisani luk razvoja dizajna hrvatskih nezavisnih časopisa, ali i domaće nezavisne kulture u širem smislu riječi. Priključivši se 1994. Arkzinu, Dragosavac se kroz osam godina zajedničkog rada s Dejanom Kršićem emancipirao u autora prepoznatljivog izraza, koji je umnogome odredio smjer kasnijeg dizajnerskog djelovanja svog nekadašnjeg mentora. U prijelomima ranih, novinskih izdanja Arkzina Dragosavac uglavnom reagira na impulse iz tada aktualnih američkih izvora (Emigre, Ray Gun), služeći se tipografijama iz kojih je ponekad vidljiv i formativni utjecaj
britanskog dizajna 1980-ih. No, mimo parafraza Brodyja, Savillea, Olivera, Carsona i drugih, iz pletera meandarski izlomljenih stupaca teksta pomalja se autentično poimanje grafičkog dizajna koje će se jasnije izraziti u magazinskim brojevima Arkzina te u njegovim kasnijim ograncima Bastardu i Transferu.'' - (Iz kataloga STUDIJE SLUČAJEVA - Rutina stamina, Željko Serdarević, rujan 2015.). (Rex)

Facebook komentari