Otvorenje izložbe plakata ‘‘Cum grano salis’’

GALERIJA HUIU PULA, PETAK, 22. TRAVNJA U 20 SATI
U petak, 22. travnja 2016.g. u 20 sati, u HUIU galeriji u Zagrebačkoj 27 - Pula održati će se otvorenje izložbe plakata ''Cum grano salis'' Vesne Rožman. Nastavak je to „Rijekom u Puli“, izložba koja predstavlja jedan mali segment bogatog stvaralaštva Vesne Rožman, a za publiku će biti otvorena od 22.4. do 13.5.2016. godine.

„Vesna Rožman, obrazovanjem akademska kiparica, od kraja osamdesetih godina aktivno djeluje na polju grafičkog, produkt i total dizajna, a njezin rukopis prepoznatljiv je i prepoznat u cijeloj Hrvatskoj, naročito u Rijeci gdje svojim dolaskom bitno unaprjeđuje vizualnu komunikaciju postavivši visoke standarde, kako sebi, tako i svima onima koji su se željeli okušati u tom zahtjevnom, kod nas, ponekad, nimalo zahvalnom, a ni cijenjenom poslu. Zahvaljujući urođenoj britkosti i sposobnosti razlučivanja bitnog od nebitnog ponudila je neka od ponajboljih dizajnerskih rješenja bilo da je riječ o vizualnom identitetu (Viktor Lenac, Jadrolinija, Porin, Poduzetnički informativni
centar...), grafičkoj pripremi ili prostornoj prezentaciji. U autoričinom dugogodišnjem radu poseban značaj imala je suradnja sustanovama u kulturi, a naročito muzejima, čiji su rezultat brojne uspješne povremene i stalne izložbe, monografije, publikacije i promidžbeni materijali.

Poštujući neprikosnovenu dominaciju eksponata, autorica iz njega izvlači ono najbolje, najprezentabilnije, čime predmet, suvremenim izražajnim sredstvima, novim naraštajima uspješno prenosi staru priču. Po tu priču možete krenuti u Franjevački samostan na Košljunu, Memorijalnu zbirku Zvonka Cara, Malikov park u Crikvenici ili Čudotvornicu u Rijeci i na brojna druga mjesta.  Iako su muzejski plakati samo mali segment stvaralaštva Vesne Rožman upravo su oni najpoznatiji široj javosti. Nema prolaznika koji nije osvježio sjećanje ili se osmjehnuo iščitavajući plakat Ars Erotice, možda zamijetio slabu kariku Titanica, a tek Drago (mi je) Gervais?! I što god govorili nije svaki plakat – plakat. Možda svi prenose informaciju, ali neki pričaju i kad izložba prođe. Zanatski principijelno, informacija i eksponat su uvijek na prvom mjestu, ali se onda nađe još ono nešto – cum grano salis – ono po čemu je Vesna – VR.

Vizualno čisto, komunikacijski izravno, a sadržajno bogato detaljima koji se slojevito iščitavaju. Tako djelotvoran plakat, koji jasno i na kvalitetan način prenosi potrebnu informaciju, ali i svoju/autoričinu poruku, postaje i ostaje umjetničkim djelom i dugo vremena nakon što je prestala njegova prvobitna namjena.“ Margita Cvijetinović Starac.

(Rex)

Facebook komentari