Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige Damira Perinića

GALERIJA RIGO, 15. LIPANJ U 21 SAT/MUZEJ LAPIDARIUM U 20,30 SATI
Otvorenje izložbe održati će se u Galeriji Rigo, 15.6.2018. u 21 sat, a predstavljanje knjige ''Moj Pariz - Mon Paris'' u Muzeju Lapidarium, 15.6.2018. u 20:30 sati. O knjizi će govoriti Anamarija Habjan i Vilma Bartolić, dok su kustosice izložbe dr. sc. Jerica Ziherl i mag. cult. Dina Kamber.
Izložba ostaje otvorena do 5.7.2018.

Arhitekt Damir Perinić, već dugogodišnji stanovnik Pariza, duboko je svjestan opasne privlačnosti i zavodljive običnosti prizora iz grada u kojemu živi i djeluje. Akademik Tonko Maroević piše kako je Perinić svojom uvijek spremnom kamerom znatiželjni prolaznik kroz gradsko središte i periferne prostore, živo zainteresiran za sve fenomene pariškog življenja, ali možda još i više za privremene manifestacije ljudskoga okupljanja, a pogotovo za neočekivane, nepredviđene, neslućene slučajeve intimnog približavanja ili gotovo nagonskog reagiranja.

U Perinićevu fotografskom postupku nazire se popartistički senzibilitet, osjetljivost za suvremenu predmetnost, smisao za paradoksalnu oneobičajenost svakodnevnih stvari i pojava. Ništa manje dojmljive efekte Perinić postiže pozicioniranjem figura u igru svjetla i sjene, u dinamičnu polarizaciju tamnih i prozračnih slojeva. Njegov portretni saldo raznih fizionomija i generacija, raznih rasa i statusa upravo je impresivan, a nikad nije riječ o poziranju ili dopadljivoj stilizaciji nego o vitalnoj i improviziranoj akciji nalaženja optimalne vizure i nezamjenjiva povlaštenog trenutka (fotografove) sabranosti i (modelove) opuštenosti. Na taj je način, kako zaključuje Maroević, ostao vjeran i bodlerovskim pretpostavkama autora koji vreba motiv po pločniku i njuši ga u svakome kutu, a koji se smjelo i nježno također obraća i "jednoj prolaznici", za koju se "ne zna kuda ona hita, dok ona pak ne sluti kuda on ide".

DAMIR PERINIĆ

Hrvatski arhitekt i fotograf, živi i radi u Parizu. Jedan je od osnivača, pa i predsjednik udruge AMCA (Almae Matris Croaticae Alumni) koja se od 1991. bavi približavanjem francuske i hrvatske kulture te predstavljanjem hrvatskih autora i projekata u Francuskoj. Kao arhitekt, cijelu profesionalnu karijeru provodi u Parizu, dok u Hrvatskoj sudjeluje na nizu arhitektonskih natječaja. Fotografijom se bavi od mladih dana. Prvu izložbu fotografija koncipirao je s Vladom Martekom u Zagrebu, u Galeriji Inkubator 2014. Slijede samostalne izložbe u Lođi u Hvaru, u Galeriji Skale do Sunca u Staroj Novalji i u Fotoklubu Split 2016.

Fotografije na izložbi u Galeriji Rigo snimljene su u Parizu, u razdoblju od 1972. do 2018. godine.

(rex)

Facebook komentari