Otvorena izložba Vidana Papića

IZLOŽBU MOŽETE POGLEDATI DO 10. VELJAČE
Sinoć je u galeriji SKUC u Maksimijanovoj ulici u Puli održano otvorenje izložbe Vidana Papića.
Izložba će ostati otvorena do 10. veljače.

Vidan Papić je srpski grafički dizajner, slikar i profesor univerziteta.
Rođen je, kao drugo dijete u obitelji Papić, u Gornjem Milanovcu, 23. listopada 1960. godine. Završio je srednju školu primijenjene umjetnosti "Đorđe Krstić" 1979. u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1984. u klasi B. Likića i Božidara Dzemkovića. Završio je poslijediplomski studij u klasi B. Kršića na temu "Grafika knjige" 1984. godine.
Za vrijeme studija jedan je od osnivača lista studenata Univerziteta u Kragujevcu "Pogledi" i grafički urednik studentskih listova Student i NON. Od 1985. radi u NIP „Dečje novine“ iz Gornjeg Milanovca, gde je glavni likovni urednik muzičkog časopisa Džuboks, u razdoblju 1985-1987, a zatim i likovni urednik svih revijalnih izdanja Dečjih novina, kao što su: Eureka, Mala Eureka, JU Video, Melos, Osmosmerka i drugih, u periodu 1986-1989. Glavni likovni urednik Dečjih novina postaje 1989. godine.
Godine 1990. imenovan je za umetničkog direktora NIP Dečje novine, u čijem je dizajn studiju radilo 18 dizajnera koji su uređivali celokupnu izdavačku delatnost Dečjih novina obuhvatajući 22 redakcije, gde ostaje do sloma firme 1994. kada stupa u status slobodnog umetnika.
Osim već pomenutog rada na dizajnu časopisa, sarađivao i učestvovao u građenju imidža mnogih rok bendova širom stare Jugoslavije: Smak - Kragujevac, Galija - Niš, Bjesovi - G. Milanovac, Pečat - Novi Sad, Trula koalicija – G. Milanovac, Zvoncekova Bilježnica - Aranđelovac, Osvajači, Propaganda 117, Agata – Kragujevac itd.
Jedan je od osnivača Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu. Učesnik je preko 30 likovnih kolonija i simpozijuma iz oblasti umetnosti i likovne kulture. Objavio je niz stručnih tekstova i stručnih referata iz oblasti likovne kulture i dizajna, u inostranim i domaćim časopisima.
Dizajnirao je više od 110 zaštitnih znakova i logotipa za razne brendove, firme, ustanove i rok grupe.
Od sredine devedesetih živi u Kragujevcu.
Od 2013. je član Senata Univerziteta u Kragujevcu, kao član Rektorskog kolegijuma, a istovremeno i redovni profesor i prorektor za umetnost, kulturu, izdavaštvo i vizuelizaciju.
(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari