Otvorena izložba “Od ognjišta do gondole”, stanovanje u 19. i 20.stoljeću

POSJETITE 3MC NA PLACI U MEDULINU !
U Općini Medulin otvorena je prekrasna izložba o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću , "Od ognjišta do gondole", u prostoru Multimedijanog centra na placi (3mc-u).
Izložba koju je organizirala i u suradnji sa svojim mještanima realizirala Općina Medulin, predstavlja karakteristične elemente obiteljskog doma kroz 200 godina te dati uvid u različita arhitektonska i prostorna rješenja dvorišta, kuća i gospodarskih prostorija. U prostoru galerije - Multimedijalnog centra Općine Medulin izloženo je više od 600 raznovrsnih predmeta koji su činili domove naših sumještana prije stotinu i više godina, a poseban značaj i smisao ovoj izložbi daje činjenica da su sve predmete iz svojih domova i zbirki za ovu prigodu posudili upravo mještani s područja Općine Medulin.

Posjetitelji mogu prošetati prostorima poput dnevnog boravka, kuhinje, spavaće sobe, sanitarnim dijelom te konobom u sklopu stambenog objekta kakav je nekada bio. Može se razgledati i mnogobrojne predstavljene alate i predmete korištene u ondašnjim obrtima, zanatima i gospodarstvu, od kojih su neki danas iznimno rijetki i gotovo nepoznati. Izložba "Od ognjišta do gondole" predstavlja  zainteresiranoj publici namještaj, opremu, odjevne predmete, ručne radove, stare fotografije i različita dekorativna rješenja korištena u nekadašnjim stambenim prostorima. Posjetitelji se mogu upoznati, usudili bismo se reći - poručuju iz Općine Medulin, s ponekim predmetom kojega nisu imali prilike vidjeti, a mnogi će se s osmjehom prisjetiti života kakvoga su i sami unazad nekoliko desetljeća proživjeli…

Elementi tehnološkog razvoja koji su danas sveprisutni i bez kojih se moderan život niti ne može zamisliti, poput uvođenja električne energije, pionirskih koraka radio prijemnika i televizije u našim domovima također su prikazani u sklopu izložbe. Izloženi su i uporabni te dekorativni predmeti etnografskog značaja koji čine poveznicu s običajima i tradicijom koju danas s ponosom ističemo kao osnovu našeg identiteta. Predstavljena je i povijest djetinjstva koja zlatnom niti zaboravljenih i ponovno otkrivenih igara i igračaka vezuje sve generacije odrasle na ovom prostoru u posljednjih dvije stotine godina.

Izložba „Od ognjišta do gondole“ popraćena je tekstovima na hrvatskom te talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku te starim fotografijama iz obiteljskih albuma i kućanstava s područja današnje općine Medulin.

Autorica izložbe je Ines Savić, u oblikovanju i tehničkom postavu uz autoricu su sudjelovali Nenad Cukon, Sonja-Barbara Bader te povjesničar Andrej Bader koji potpisuje grafičko oblikovanje i tekstove koji prate izložbu, a koje je na strane jezike prevela Iva Juričić, dok je predstavljene autorske fotografije izradila Lara Vujica. Grafička priprema, obrada u izvedbi je obrta ASAP iz Pule.

Izložba „Od ognjišta do gondole“ za posjetitelje uz slobodan ulaz ostaje otvorena do 31.10.2017. do rujna svakodnevno u večernjim satima, a potom uz najavu i za grupne posjete zainteresiranih vrtića i škola.

(REX/ D. Mihaljević)

Facebook komentari