Otvorena izložba ‘‘Edo Murtić - Grafike’’ u Gradskoj galeriji Pula-VIDEO

IZLOŽBU OTVORIO GRADONAČELNIK BORIS MILETIĆ
Povodom obilježavanja Dana Grada Pule, u petak, 6. svibnja otvorena je izložba ''Edo Murtić - Grafike'' u Gradskoj galeriji Pula (Kandlerova 8). Grafike predstavljene na ovoj izložbi predstavljaju posljednji dio Murtićeva stvaralaštva na kojem je radio između 1998. i 2004. godine, razdoblje  koje je slavni francuski likovni kritičar Pierre Restany nazvao Novom apstrakcijom. Prisutnima su se obratili Gradonačelnik grada Pule Boris Miletić, voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule Eros Čakić i sin Ede Murtića Ranko Murtić iz fondacije Murtić.

Edo Murtić rođen je 4. svibnja 1921. u Velikoj Pisanici kraj Bjelovara. Njegova se obitelj 1925. seli u Zagreb, gdje polazi osnovnu i srednju školu. Studirao je na Akademiji primjenjene umjetnosti. Profesori su mu bili Petar Dobrović i Ljubo Babić. Prvu samostalnu izložbu imao je 1935. u Zagrebu. Od 1941. sudjeluje u II. svjetskom ratu, a 1943. se uključuje u pokret otpora protiv fašista. Puno je putovao u inozemstvo, posebno Francusku, SAD i Italiju. Njegovi radovi dobili su međunarodna priznanja.

Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija po čitavom svijetu. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora (HHO). Uglavnom je živio u Zagrebu i Vrsaru, gdje su on i supruga Goranka Vrus Murtić u svojoj vili imali i svoje atelje. Umro je u Zagrebu 2. siječnja 2005. godine.

(Rex/Foto i video: Marko Zubonja)

Video vezan uz članak

Facebook komentari