Otvaranje izložbe fotografija pod nazivom “Milena”

GALERIJA SKUC, ČETVRTAK, 12. SRPANJ U 20 SATI
Otvaranje izložbe fotografija inspiriranih legendom jugoslovenskog i srpskog filma Milene Dravić pod nazivom "Milena", održati će se u četvrtak 12.07.2018. u 20 sati u Galerija SKUC.

Milena Dravić kontinuirano plijeni izvanserijskim talentom, ljepotom i šarmom. Od spektakularnih ratnih epopeja do subverzivnih filmova crnog vala, od ekranizacija narodne poezije do suvremenih drama, od velikih tragedija do popularnih komedija, Milena Dravić uvijek je autentična heroina srpske kinematografije. Izložbu čini izbor od 70 fotografija koje predstavljaju tek dio fascinantne i raznovrsne karijere jedne od najvećih zvijezda na ovim prostorima.

U karijeri koja traje preko 50 godina, Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva Češki režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" (1959.). Presudna uloga u njezinoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu "Prekobrojna" hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli.

U svojo bogatoj glumačkoj karijeri osvojila je brojne nagrade :

- Nagrada "Ćuran" za ulogu u predstavi "Ptic i ptica" na festivalu "Dani komedije"u Jagodfini,
- Nagrada "Ćuran" za ulogu u predstavi "Ćelava pevačica" na festivalu "Dani komedije" u Jagodini’
- Nagrada "Žanka Stokić" koja se dodeljuje za celokupni životni umetnički opus i doprinos.
- Za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera, dobija nagradu "Zlatna arena" na tada najprestižnijem filmskom festivalu u Puli,
- Za ulogu u filmu "Jutro" u Veneciji dobija nagradu "Zlatna ruža",
- Za ulogu u koprodukcionom filmu češke i američke produkcije "Voda nešto nosi", čuvenog pisca Lajoša Zilahija, a u režiji oskarovaca Jan Kadara i Elmara Klosa, dobija evropsku nagradu "Zlatni David", kao najbolja evropska glumica 1978. godine.
- Za film "Specijalni tretman" Gorana Paskaljevića i Dušana Kovačevića dobija Kansku nagradu 1980. godine.

(rex)

Facebook komentari