Osvrt s prvoga dana festivala pročitanih knjiga BOOKtiga 2017.

NAJAVA DRUGOG DANA
Ovogodišnja BOOKtiga danas je započela u porečkom Domu za starije i nemoćne, uz puno toplih riječi, slika, priča, suza i smijeha. Stanovnicima Doma predstavljen je kratki film ''Sretne priče'' u kojemu su baš oni glavni glumci. Film je uradak Studija Sonde, a događanje je uveličao prvi volonter u projektu, književnik Mladen Kušec.

Program je u 12.00 sati obogatila maštovita književnica Željka Horvat-Vukelja koja je iz čarobne ljubičaste torbe, Ljubice Torbić, izvukla mnoštvo neobičnih priča te njima oduševila i malu i veliku porečku publiku!

U 18.00 sati u parku Matije Gupca održan je “Sat za kolekcionare”. Sugrađani su donosili svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa. Bilo je tu knjiga iz 19. st. i podosta naslova talijanskih književnika s početka 20. stoljeća. Najstariji naslov datira iz 1836. godine, a najzanimljivija knjiga bila je bogato opremljeno izdanje o botanici s prekrasnim fotografijama.

Prvi dan festivala prošao je u užurbanoj i veseloj atmosferi uz mnoštvo posjetitelja BOOKtižina, a završio je u smiraj dana uz predstavljanje najnovije knjige autora Bekima Sejranovića “Dnevnik jednog nomada”. Autor je, uz moderiranje Zorana Simića, prepričao posjetiteljima svoja brojna putovanja sadržana u ovom putopisnom dnevniku koji je nastajao punih pet godina.  Od 2011. do 2016. godine, od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog, čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti.

Drugo jutro BOOKtige započinje u društvu s Mladenom Kušecom, književnikom koji je obilježio mnoga djetinjstva - kroz svevremenska djela kao što su Plavi kaputić, Mama, tata i ja, Volim te te brojne druge, kroz veliki broj slikovnica za najmanje, kao i kroz radijske emisije Tonkica Palonkica, frr, Patuljci pojma nemaju i Bijela vrana.

Na ovogodišnjoj BOOKtigi Kušec će s djecom i svojim lutkama otvoriti filmsko jutro te uz video projekciju uvesti male i velike u jedan drugačiji dječji svijet, svijet Hihotića, iz kojega će zasigurno izaći puno bogatiji. TV kinoteka Hihotići započet će u petak, 21. travnja u 10 sati.

U goste BOOKtigi u 13 sati dolazi jedan od najetabliranijih pisaca današnjice, koji je u svojoj karijeri objavio redom klasike suvremene hrvatske književnosti, Zoran Ferić. Omiljeni profesor književnosti predstavit će svoj posljednji roman Na osami blizu mora.

U 17 sati nastavlja se književni program za naše najmlađe posjetitelje kada će biti predstavljena nagrađivana slikovnica Škura, škura boška koju su napisali i oslikali Ljubomir Grgorinić Rađen, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, sin, mama i tata. Ona je rezultat zajedničke obiteljske kreativnosti, a svojim postojanjem svjedoči o važnosti timskoga rada te vrijednosti obitelji kao prostoru ljubavi, slobode, istraživanja i sigurnosti. A ova obitelj to dokazuje. Kao rezultat toga predstavit će nam slikovnicu Škura, škura boška, pisanu na tri jezika: na hrvatskoj južnoistarskoj čakavici, na njemačkom i engleskom jeziku, u petak, 21. travnja 2017. godine u 17 sati.

Večernje događanje rezervirano je za svečanu dodjelu Nagrade BOOKtiga 2017. Poznata hrvatska teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac ovogodišnja je dobitnica Nagrade koju Gradska knjižnica Poreč dodjeljuje osmi put najčitanijem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Nagradu je Gotovac osvojila za roman Snebivaš me.

Mani Gotovac već je odavno osvojila srca čitalačke publike, a ova je Nagrada još samo jedan dokaz kako lako pronalazi put do svojih čitača i u knjižnicama Istarske županije. Nagrada se sastoji od novčane nagrade, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid te posebnog priznanja koje će književnici biti uručeno na BOOKtigi, u Noći knjige, u petak 21. travnja 2017. godine u 19 sati kada će dobitnica predstaviti ovaj snažni roman pun emocija, strasti, žudnje, radosti i bola.

Na dodjeli će biti prikazan i kratki film “Nagrada BOOKtiga”, djelo Studija Sonda, koji je na Danima komunikacije održanih u Rovinju nagrađen zlatnom nagradom Ideja X u kategoriji Turizam, kultura i slobodno vrijeme.

(rex)

Facebook komentari