OŠ Vidikovac: 5. Susret promocije zdravih marendi-VIDEO

PREDSTAVLJENA BROŠURA ŠKOLSKIH RECEPATA...
U prostorima Osnovne škole Vidikovac u Puli, održan je 5. Susret promocije zdravih školskih marendi za sve osnovne škole s područja grada Pule. O projektu, koji za cilj ima stvaranje zdravih prehrambenih navika kod djece, govorila je zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović , Sonja Grozić Živolić u ime Istarske županije, autorice brošure Olga Dabović Rac iz ZZJZ Istarske županije i Vedrana Fontana.  U uvodnom su dijelu druženja nastupili učenici OŠ Vidikovac, škole domaćina. Kuharice školske kuhinje pripremile su zdrave obroke za učenike osnovnih škola, a u spravljanju su sudjelovali i budući kuhari i tehničari, učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Strukovne škole Pula zajedno sa svojim nastavnicima.

Moglo se kušati tako primjerice; polpete od tikvica i graha, krumpir salata,  toplo hladna salata od mrkve i krastavaca, miješana salata sa slanutkom, morski rižoto s povrćem, zobeni prutići s prosom i rogačem, slatka krem juha od cikle s rižom, pita sa sirom i tikvicama... a stanja i bolesti na koje su se najviše usredotočili jesu pretilost, dijabetes, celijakija, pojedine alergije na hranu i intolerancije na hranu.

Grad Pula osnivač je 11 osnovnih škola a ova ponuđena brošura sa zdravim receptima, školske kuhinje i cjelodnevni boravci u školama nadstandard su u odnosu na Hrvatsku, istaknula je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, budući da nažalost polovica osnovnih škola u državi nema niti osnovne uvjete za školske obroke ili marende. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ-je  Aleksandar Stojanović, istaknuo je kako Grad Pula prednjači u zdravim obrocima u školama, premda sjajnu suradnju Zavod ima sa svim istarskim gradovima i nekim općinama. Najavio je i nastavak rada Savjetovališta za prehranu koje kreće sa malom turnejom po Mjesnim odborima Pule, projekt sa Udrugom Zoom u sklopu kojeg bi u zdravu prehranu uključili i srednjoškolce, te radionice o zdravoj prehrani za djelatnike pulskih vrtića i roditelje vrtićaraca.

Danas predstavljena "Brošura školskih recepata prilagođena djeci s posebnim prehrambenim potrebama" , uz izdavača ZZJZ Istarske županije - Savjetovališta za prehranu, ističe da i brošura i recepti u njoj nisu namijenjeni samo školskim kuharima već svima onima koji sudjeluju u organizaciji školske prehrane - učiteljima, nastavnicima, roditeljima i samoj djeci. U brošuri nije moguće pružiti informaciju o svim dijetoterapijama, stoga će Vam u Zavodu njihovi stručnjaci Savjetovališta za prehranu pružiti sve potrebne informacije i pomoći u kreiranju svakodnevnih jelovnika.

Uz prije tri godine organiziranu edukaciju kuhinjskog osoblja u svim osnovnim školama Grada Pule, i knjigu recepata i individualno preporučene jelovnike, ova je brošura dodatni iskorak i nova vrijednost u pulskim osnovnim školama. Prehrana kod odraslih i najmlađih odnosno dijetoterapija kod određenih stanja i bolesti može biti primarna terapija ili može služiti kao dobra potporna terapija. Dug je niz bolesti gdje je važno i prilagoditi prehranu, stoga je danas predstavljena brošura pokušala izdvojiti one koje češće pogađaju naše najmlađe građane.

Više informacija na tel: 052 529 000 ili na e-mail: zzjziz@zzjziz.hr, savjetovaliste@zzjziz.hr i dobar tek!

(J. Vitasović / Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari