Osam tisuća ljudi na 5. žminjskom festivalu pašte

Osam tisuća ljudi na 5. žminjskom festivalu pašte-89120

SVJEŽA JELA UZ PJESMU I PLES
Druga večer Istarskog festivala pašte ponovila je atmosferu prethodne večeri, ponudivši  vrhunska jela od pašte čiju su konzumaciju obogatili zvuci istarske ljestvice, odnosno nastup KUD- a Cere. Uz ples i pjesmu, te mirise svježe pripremljenih jela, posjetitelji su uživali upijatima pašte i bogatoj ponudi izlagača iz cijele Hrvatske.
U žminjskoj velikoj kužini kuhala su poznata imena iz svijeta kuhinjepoput Damira Modrušana, ali i novinari kuhari, koji su prisutnima pripremili fuže s tartufima, tjesteninu s konopljinim brašnom, raviole s vrganjima i kremom od parmezana, makarune u šugu od divljači, makarune s kobasicama, bakalar s posuticama i slanim inćunima, te svakako najintrigantije njoke s čokoladom i tartufima.

Čakavska kuća je i drugu večer bila poprište zanimljivih izlaganja, tema i diskusija, odnosno predavanja gdje su gosti slušali zanimljivosti o pašti i njezinoj proizvodnji.
Dalibor Terlević, predstavnik Tjestenine Marija iz Pule održao je zanimljivo predavanje o nabavci namirnica, njihovoj kvaliteti, svježini i porijeklu. Zanimljivo, istarska pašta u maloj se mjeri proizvodi od istarskog brašna jer nema dovoljnih količina, odnosno proizvodnje brašna na veliko koja bi zadovoljila potrebe proizvođača tjestenine u Istri. To je ujedno i kamen spoticanja prilikom bilo koje rasprave o zaštiti istarske pašte. Jer je autohtonost namirnice jedan od preduvjeta zaštite, a istarski proizvođači brašno, primjerice, nabavljaju u Italiji. Govorio je Terlević i o trendu, odnosno sve većoj potrebi za bezglutenskim proizvodima za što spremaju i novi pogon. Proizvođači koji su se predavanjima predstavili na ovogodišnjem Festivalu pašte izvrsni su primjeri opstanka obiteljskih tvrtki i za vrijeme gospodarske krize. Odoljevši megalomaniji, kontroliranom proizvodnjom, uvijek misleći na radnike, opstali su i uspješno posluju i danas.

Davor Šišović, autor sinoćnjeg predavanja Besidarnik o pašti, otišao je mnogo dalje od nabrajanja naziva istarske tjestenine ovisno o lokalitetu ili onoj staroj "svaka vas ima svoj glas". Iznoseći sociološki, povijesni, običajni pa i statusni položaj pašte u Istri kroz stoljeća, u zanimljivoj interaktivnoj diskusiji spomenuo je potrebu za sustavnim pa čak i institucionalnim istraživanjem pašte u Žminju, kao i  ideju o pripremi bigula, štracada i ostale tjestenine koja se dosad na Festivalu nije pripremala. Anegdotama, usmenim predajama i pripovjedanjem vlastitih otkrića animirao je publiku na iznošenje osobne, pa i obiteljske memorije o pripremi i izgledu pašte. Predavanja su ovog izdanja Festivala urodila plodom, otvorila nove teme koje organizatorima otvaraju prostor za nove programske novitete u godinama koje slijede.

Na po prvi puta održanom Craft Beeru, Spod kaštela, moglo se naučiti ponešto o kućnom kuhanju pive, odnosno homebrewingu, dok je na predavanju u Čakavskoj kući bila riječ o craft sceni u Hrvatskoj.

Dvodnevno slavlje pašte i tradicije okupilo je oko osam tisuća posjetitelja, a uz vesele ritmove Pop Gunsa i naravno slavlje nad još jednom pobjedom hrvatske nogometne reprezentacije privedena je kraju druga večer festivala.

Njega svakako čine su izlagači, ove godine njih dvadeset sedam, koji su u Žminj stigli iz Osjeka, Đakova, Zagreba, Kaštel Kambelovca, Labina, Pule, Loborike, Buzeta, Motovuna, Žminja itd. Srž prenošenja tradicije predstavljaju radionice u kojima vrijedne žminjske domaćice djecu i odrasle uče pravljenju istarske tjestenine. One su za trajanja festivala bile dupkom ispunjene.

Obogaćeni “friškim” dojmovima koji rađaju nove ideje krećemo u pripremu 6. Istarskog festivala pašte. REX