Opera La traviata Giuseppea Verdija i Kod kuće je najgore-VIDEO

INK NAJAVLJUJE
Najavljujemo raspored programa INK Gradskog kazališta Pula:
u srijedu, 7. travnja u 20 sati
ZAJC U INK 
LA TRAVIATA 
Produkcija Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
AUTOR: Giuseppe Verdi
DIRIGENT: Valentin Egel
REDATELJ: Marin Blažević
ULOGE:
Violetta Valery: Anamarija Knego
Alfredo Germont: Aljaž Farasin
Giorgio Germont, njegov otac: Kevin Greenlaw
Flora Bervoix: Sofija Cingula / Ivanica Vunić / Emilia Rukavina
Annina, Violettina služavka: Mirna Vidović
Gastone, Visconte de Letoriéres: Marko Fortunato / Filip Filipović
Barun Douphol: Ivan Šimatović / Marijan Padavić
Markiz D Obigny: Dario Bercich / Dario Dugandžić
Dr.Grenvil, liječnik: Slavko Sekulić
Giuseppe, sluga kod Violette: Martin Marić / Krešimir Škunca
Komisionar: Darko Matijašević / Saša Matovina
Sluga kod Flore: Bojan Fuštar / Mateo Jović
Riječki simfonijski orkestar
Riječki operni zbor
Nastala na temelju Dumasove „Dame s kamelijama“, ovo je zacijelo najpoznatija opera unutar melodramskog žanra i jedna od publici najomiljenijih. Zanimljivo je da su Verdi i Piave prigodom praizvedbe u Teatru la Fenice u Veneciji 6. ožujka 1853. inzistirali da priča bude smještena u suvremeno doba, no uprava kazališta tražila je da se priča smjesti u prošlost. Iako su prve izvedbe doživjele neuspjeh, a i brojne polemike zbog nepoćudnosti sadržaja, „Traviata” je opstala i ostala proteklih desetljeća najizvođenija opera na svim pozornicama u svijetu koja publiku ne prestaje osvajati jednom od najtežih („È strano! Ah, fors’è lui”) i jednom od najtragičnijih („Addio del passato”) sopranskih scena u opernoj literaturi, slavnom napitnicom („Libiamo ne’ lieti calici”) te brojnim duetima i ansamblima.
Aktualna i danas, uz vrijednost glazbe i dramaturšku cjelovitost ovog djela, „Traviata” otvara i različite puteve režijsko-dramaturške interpretacije. Posljednji put reprizirana u riječkoj Operi 2015. godine, nova „Traviata” režirana je u posebnim uvjetima izvedbe prilagođenima aktualnim epidemiološkim mjerama zaštite, s orkestrom na pozornici i zborom u dijelu loža i na galeriji. Protuepidemijske mjere ušle su izravno u režijski i scenografski koncept predstave, a “Traviata” postala tragedijom nemogućnosti bliskosti koja tematizira upravo izolaciju, zarazu, socijalnu distancu, odvojenost.
Trajanje: 3 sata s dvije pauze


U četvrtak, 8.travnja u 20 sati
KOD KUĆE JE NAJGORE
Produkcija KNAP,  Zagreb
AUTOR:  Ephraim Kishon
REDATELJ: Boris Kovačević
IGRAJU: Dunja Fajdić, Marko Hergešić
Avanture Indiane Jonesa, Supermena ili Robina Hooda blijede pred avanturama iz svakodnevnog života "malog" čovjeka kakve nam prikazuje Kishon. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja ili odlazak na godišnji odmor u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju prvorazredan avanturistički čin nas običnih smrtnika. Te humoreske o našim "svakodnevnim pustolovinama" savršeno precizno dijagnosticiraju naše mane i slabosti i, naravno, pršte od vedrog, samoiscjeljujućeg Kishonovskog smijeha.
Djela Ephraima Kishona prevođenija su od Biblije. 
Njegove knjige prisutne su u Hrvatskoj od 70-ih godina prošlog stoljeća i od tada se ne prestaju prepričavati po gradskim kafićima.
Kishonov pronicljiv, samoironičan pogled na svijet i na naše skrivene i javne navike toliko se stopio s hrvatskim mentalitetom da ga s pravom možemo smatrati i domaćim piscem.
Trajanje: 85 minuta
(REX)
 

Video vezan uz članak

Facebook komentari