Održana prva radionica za Udruge u sklopu projekta KulTERRA

REVITALIZACIJA ISTARSKIH KAŠTELA MOROSINI-GRIMANI I PETRAPILOSA
Tijekom vikenda od 13. do 15. travnja 2018. godine, u sklopu Integriranog razvojnog programa KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda, održana je prva iz ciklusa radionica za Udruge pod nazivom 'SKOLA SCHERMA' koju su provodili članovi viteške skupine Ursus iz Slovačke.

Radionica koja se održala u kaštelu Morosini-Grimani započela je pozdravnim govorom dobrodošlice Igora Macana, voditelja projekta KulTERRA i Darvina Žufića, predsjednika Povijesne Udruge Kaštel iz Svetvinčenta, nakon čega su polaznici radionica aktivno sudjelovali u programu radionice koji je bio podijeljen u tri glavne skupine aktivnosti: trening kaskadera i bljuvača vatre, mačevanje te teorija o kostimografiji i oružju korištenom u Srednjem vijeku te performans mačevanja i fire-show od strane viteške skupine Ursus koja je provodila stručnu edukaciju. Inače, viteška skupina Ursus iz Slovačke (SHŠ Ursus) osnovana je 1998. godine te od tada kroz svoje djelovanje oživljava srednjovjekovne manifestacije. Svojim djelovanjem teže očuvanju tradicijskih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine Slovačke dok svoja stečena znanja prenose na mlade naraštaje.   

Provedbom projektnih aktivnosti teži se razvoju edukativnih radionica koje pružaju nova znanja svim partnerima okupljenima na projektu KulTERRA. Umrežavanje udruga koje djeluju u sličnim područjima, pridonosi cijelokupnom razvoju projekta, koji za svrhu ima razvoj novih turističkih proizvoda, manifestacija te living history programa, što će u konačnici unaprijediti razvoj kulturnih dobara cjelokupne destinacije.
(Rex)

Facebook komentari