Održana interaktivna radionica na temu crvenouhe kornjače

KOD OVIH SLATKOVODNIH KORNJAČA NAJVEĆI JE PROBLEM BRZI RAST
Djelatnici pulskog Aquariuma odazvali su se na poziv OIKON-a d.o.o., Instituta za primijenjenu ekologiju, na interaktivnu radionicu „Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta” na temu crvenouhe kornjače (Trachemys scripta) i problema koje uzrokuje u prirodi.

Radionica se održala u sklopu projekta Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Naime, akvarij je od samog svog osnutka prepoznao problematiku crvenouhih tropskih slatkovodnih kornjača kao i poteškoće (prebrzi rast i premali terariji) s kojima se susreću njihovi vlasnici, otvorivši za te životinje tzv.”azil” kako ne bi završile u našim staništima (bare, lokve i jezera). U pogodnim prirodnim staništima neke su se jedinke počele razmnožavati te su stvorile stalne populacije.

Udruga Hyla je provela 2019-2020 projekt „Kartiranje stranih i invazivnih stranih vrsta vodozemaca i gmazova te izradu, doradu i testiranje programa praćenja staništa te su nažalost utvrdili postojanje 130 lokacija u HR u kojima se nalaze njihove stalne populacije. U Istri ima ih 8.

Povećanje razine svijesti o invazivnim stranim vrstama te promocija pravilnog držanja te zabrane puštanja invazivnih stranih vrsta u prirodna staništa prepoznala je i EU te je u svibnju 2016. donijela Europski kodeks ponašanja o zoološkim vrtovima i akvarijima.

(REX/foto Aquarium Pula)

Facebook komentari