Održana 8. Smotra maslinovih ulja Općine Barban

SVA OCJENJENA ULJA SU EKSTRA DJEVIČANSKA
Proteklog vikenda, točnije 26.11., održana je 8. Smotra maslinovih ulja Općine Barban. U šatoru, na barbanskoj Placi, okupilo se dvadesetak lokalnih maslinara koji su posjetiteljima ponudili kušanje njihovih maslinovih ulja. Posjetitelji su mogli degustirati 27 uzoraka ulja, a bila su ponuđena i vina, sirevi i još mnogo drugih proizvoda.

Ovogodišnju Smotru otvorio je općinski načelnik Denis Kontošić, rekavši kako danas na području Općine Barban ima 25 do 30 tisuća stabala maslina, proizvodnja se mjeri u tonama, a unazad desetak godina je maslina bilo vrlo malo: 'Došli smo u fazu u kojoj se može razmišljati i o preradi maslina na našem području, a postoje realne šanse da mini uljara zaista bude i izgrađena naredne godine u Poduzetničkoj zoni Barban'. Istaknuo je također kako maslinarstvo ima jako dugu tradiciju u ovom kraju, a to potvrđuju i izumi poznatog  Barbanca Petra Stankovića, unatrag gotovo 200 godina, namijenjeni za vađenje koštice iz masline i za prešanje maslina.

U šatoru, na barbanskoj Placi, stručna predavanja su održali vrsni poznavatelji maslina, agronomi Edi Družetić (Agroprodukt) i Franko Raguž (LAG-a Južne Istre), koji su govorili o uzgoju, preradi, rezidbi i o zaštiti masline te Branko Sladonja, agronom iz Valture, koji je govorio o svojoj mini uljari koja je otvorena ove godine.

Agronom Edi Družetić, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva, rekao je da je na ukupno 27 uzoraka najprije napravljena kemijska analiza na sadržaj slobodnih masnih kiselina te određivanje peroksidnog broja. Nakon toga je napravljeno senzorijalno vrednovanje, prema kojemu svih 27 uzoraka ostaje u grupi ekstra djevičanskih ulja. Neki su maslinari imali više vrsti ulja. Tri su ulja dobila zlatnu medalju, njih 14 srebrnu, 5 brončanu, a 5 je uzoraka bez medalja, ali u klasi ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Najvišu ocjenu dobilo je ulje Edia Radole iz Grandići. Zlato su osvojili još i Branko Šugar i Nenad Filipović, koji dijele drugo mjesto.

Srebrnu medalju osvojili su: Filip Roce, Nenad Filipović, Doris Dobran, Klaudio Dobran, Edi Camlić, Ljubomir Bulić, Vinko Ciceran, Vladimir Ukota, Dorino Celija, Ener Dobran, Anton Zustović i Josip Koroman. Bronca su osvojili: Arsen Ciceran, Filip Roce, Rikardo Ciceran, Milio Bulić i Milenko Mirković. U kategoriji ekstra djevičanskih ulja bez medalje su: Edi Camlić, Albino Rojnić, Silvana Brgić, Nives Kalčić i Ljubomir Bulić.

8. Smotru maslinovih ulja zatvorio je Milan Antolović, pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu, koji je čestitao svim maslinarima na izvrsnim rezultatima, podsjetivši da je Istarska županija sa jedinicama lokalne samouprave sufinancirala desetak godina nabavku sadnica masline, a rezultate toga vidimo sada. Načelnik Općine Barban Denis Kontošić je u ime organizatora izrazio zadovoljstvo što su sva ocijenjena ulja izvrsne kvalitete, ekstra djevičanska, i što smo se sada uvjerili da radimo dobar posao. Smotra je završila u 19.00 sati. Posljednju riječ na Smotri te i samu podjelu zahvalnica maslinarima pripala je g. Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Organizatori manifestacije su Općina Barban i njena Turistička zajednica, a Istarska županija pokrovitelj. (REX)

Facebook komentari