Održana 7. Robotrka na prstenac u Barbanu

POBJEDNIK JE EKIPA BOJLER    
U Barbanu je u subotu 17.kolovoza 2019.godine od 10:00 do 14:00 sati, u dvorištu crkve u Barbanu, održano završno natjecanje u okviru 7. Robotrke na prstenac. Natjecateljima se prigodnim govorom obratio načelnik općine Barban i direktor Trke na prstenac  Dalibor Paus, koji je svim natjecateljima zaželio puno uspjeha u natjecanju i koji je otvorio samo natjecanje.

U sklopu 7. Robotrke na prstenac su već održana dva natjecanja. Prvo natjecanje je održano 11. svibnja 2019. godine u Puli, domaćin je bila Industrijsko-obrtnička škola Pula, sudjelovalo je 75 učenika u 25 ekipa. Drugo natjecanje je održano 8.lipnja 2019.godine u Opatiji, domaćin je bila OŠ Rikard Katalinić Jeretov, sudjelovalo je 78 učenika u 26 ekipa. Organizator natjecanja u Barbanu je Društvo za robotiku Istra uz svesrdnu pomoć općina Barban i škole domaćina OŠ Jure Filipovića Barban. Na završnom natjecanju 17.08.2019.godine  u Barbanu je sudjelovao 54 učenika u 18 ekipa. Ekipe koje su sudjelovale u 7.Robotrci na prstenac su iz Pule, Barbana, Vodnjana,  Krka, Baške , Punata, Čavli,  Fažane, Opatije i Medulina, a na svim natjecanjima je sudjelovalo ukupno 96 učenika.

Robotrka na prstenac je natjecanje u robotici za učenike osnovnih škola na kojem sudjeluju ekipe iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Ekipu sačinjavaju tri člana. Svaka ekipa ima svoje ime. Svaki član ekipe vozi tri vožnje. Da bi mogli sudjelovati na natjecanju, natjecatelji moraju sastaviti i opremiti robote za natjecanje sa motorima za upravljanje robotom lijevo i desno, te motorom za dizanje i spuštanje koplja, kao i senzorima za praćenje crte. Na robota trebaju još montirati i kameru sa koje trebaju moći vidjeti sliku na laptopu. Kamera može biti spojena žično ili bežično.  

Da bi mogli što uspješnije upravljati robotom, natjecatelji trebaju još i napisati programe za upravljanje robotom. U prvoj vožnji natjecatelji upravljaju sa robotom ručno, pomoću tipkala, tipkovnice, miša ili nekog upravljača koji su sami napravili.  U drugoj vožnji natjecatelji također upravljaju sa robotom ručno, ali za razliku od prve vožnje, ne mogu vidjeti arenu direktno, nego pokušavaju pogoditi prstenac gledajući sa kamere na robotu sliku na laptopu.

U trećoj vožnji robot treba prateći crnu crtu na areni doći do prstenca, a natjecatelji mogu pogađati u prstenac samo dižući i spuštajući koplje. Roboti trebaju preći na areni stazu dužinu 150 cm u vremenu od 12 sekundi. Uspješnost pogodaka ovisi o programima koje su napisali i pomoću kojih upravljaju sa robotom. Natjecatelji mogu u programima podesiti da roboti sporije ili brže skreće lijevo ili desno, brže ili sporije dižu i spuštaju koplje, da manje vrludaju kada prate crtu, trebaju optimalno podesiti sliku sa kamere i naravno imati mirnu ruku i oštro oko.

Kao i za svako natjecanju, treba dosta vježbe za koordinaciju pokreta, a za vrhunske rezultate treba malo i sreće. Natjecanje je spoj tradicije i novih suvremenih tehnologija.
 
Nakon završenog natjecanja sve ekipe su dobile i nagrade za osvojena mjesta koje je osigurala ZTK Istarske županije, a nagrade i priznanja su podijelili ravnateljica OŠ Jure Filipovića Barban Smiljana Vale i predsjednik Društva za robotiku Istra Dragan Pantić.

Priznanje i plaketu za osvojeno prvo mjesto sa ostvarenih 26 bodova je dobila ekipa BOJLER, Društva za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić, a zlatne medalje i priznanja za osvojeno 1. mjesto su dobili članovi ekipe Alen Vinčić, Borna Žarković i Matija Rijavec. Svi natjecatelji su dobili i ulaznicu za posjet zabavnom parku Aquacolors Poreč, koje im je osigurala općina Barban i društvo Trka na prstenac.

Priznanje i plaketu za osvojeno drugo mjesto sa ostvarenih 25 bodova je dobila ekipa FAŽANA ROBO LEGENDS, udruga BIT KIDS 101, mentorica Goran Usainović, a srebrne medalje i priznanja za osvojeno 2.mjesto su dobili članovi ekipe  Luka Hudak, Lara Usainović i David Dizdarević Radolović.

Priznanje i plaketu za osvojeno treće mjesto sa ostvarenih 24 boda je osvojila ekipa BIT KIDS, udruga BIT KIDS 101, mentor Goran Usainović, a brončane medalje i priznanja za osvojeno 3.mjesto dobili su članovi ekipe Petar Paćelat, Tea Rojnić i Lana Rojnić.
U pojedinačnoj konkurenciji su bila dva pripetanja i to za 3 i 4 mjesto i za 1 i 2 mjesto, odnosno, za slavodobitnika 7.robotrke na prstenac.

Prvo je bilo pripetavanje za 3.mjesto između Luke Hodaka, udruga BIT KIDS 101, mentor Goran Usainović i Borne Žarkovića, Društvo za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić. Oba natjecatelja su imala po 21,5 bod. U prva tri kruga u pripetavanju su oba natjecatelja pogađala u sridu, i tek u 4 krugu Borna je pogodio u sridu (3 boda), a Luka je pogodio 1 bod. Na taj način je Borna Žarković osvojio 3.mjesto i dobio je priznanje i USB stick.

Nakon toga je odlučen Slavodobitnik 7.Robotrke na prstenac također nakon pripetavanja. Nakon tri robotrke i odveženih 9 vožnji po 22 boda su imali Lana Rojnić, udruga BIT KIDS 101, mentor Goran Usainović  i Filip Jurešić, KIOK Krk, mentor Boris Bolšec. U pripetavanju je Lana ostvarila 1 bod, a Filip 2 boda te je tako slavodobitnik 7.Robotrke na prstenac postao Filip Jurešić. Slavodobitniku je pripala i prigodna nagrada, komplet MAKER BUINO, plaketa i medalja za slavodobitnika. Drugoplasiranoj Lani Rojnić je pripalo priznanje i USB stick.
 
7.Robotrku na prstenac su organizirali Društvo za robotiku Istra, Klub informatičara otoka Krka (KIOK), Općina Barban i škole domaćini natjecanja: Industrijsko-obrtnička škola Pula, OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija i OŠ Jure Filipovića Barban.

(rex)

Facebook komentari